« Teatern åter en politisk arena? | Main | Varumärket viktigare än kunderna? »

03/26/2004

Har analytiker spelat ut sin roll?

Efter att investment banker tvingats till stora bötesbelopp för bristande integritet i analysen (och skilda budskap ”on” och ”off the record” vad gäller aktierekommendationer), har turen nu kommit till bankernas obligationsavdelningar. Enligt en artikel i The Economist har det exempelvis kommit fram att kreditanalytiker på flera firmor nedgraderade kreditvärdigheten hos Worldcom 2001, och rådde sina arbetsgivare att begränsa utlåningen till telecom-operatören. Detta samtidigt som samma firmor hjälpte till att sätta ett 12 miljarder dollar stort obligationslån för Worldcoms räkning på marknaden (då det tredje största lånet någonsin).

Relationerna mellan aktieanalys och corporate finance, liksom mellan aktieanalys och mäkleri, har blivit väsentligt mer reglerade på senare tid. Frågan är om turen nu har kommit till ränteavdelningarna?

The Economist spekulerar i att investmentbankerna inte kan motivera kostnaderna för sina analytikeravdelningar, om inte deras analys också kan komma corporate finance-avdelningarna till del. Det ligger en del i funderingen, och många stora firmor har bevisligen missbrukat sina analytikers position i marknaden för att främja corporate finance-verksamheten. Men så länge analytikerna får arbeta utan påtryckning från sina kollegor ”på andra sidan muren”, så utgör de en viktig del i den totala servicen till kunderna och bidrar på så vis i hög grad till firmans courtageintäkter. Så ryktet om analytikernas död lär ännu vara överdrivet… //Ylwa Häggström

March 26, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink