« Har analytiker spelat ut sin roll? | Main | Can you supersize that shirt? »

03/26/2004

Varumärket viktigare än kunderna?

“We´re just doing what we think is right for our company and the brand at this time.” Så sa Coca-Colas talesman i onsdags när hon kommenterade varför det buteljerade vattnet Dasani inte skulle släppas i Tyskland och Frankrike som planerat.

Och vilket företag vill inte göra det som är bäst för varumärket? Fast å andra sidan, när varan i fråga har kallats tillbaka i Storbritannien för att den innehöll brom, ett ämne som enligt Food Standards Agency kan orsaka förhöjd cancerrisk vid längre tids exponering, då kanske det ändå inte är varumärket företaget borde tala om?

Coca-Cola har under den senaste tiden nära nog knutit knut på sig själv. Först visade det sig att vattnet innehöll brom, enligt företaget till en följd av att man hade tillsatt kalcium. Med en nästan brittisk känsla för understatements tillstod företaget att kalciumet ”did not meet our quality standards”. Men inte nog med det, för samtidig uppdagades det att Dasani var - vanligt kranvatten. I ett försök att inte utmåla det brittiska kranvattnet som giftigt eller dåligt, men ändå hävda att det egna vattnet Dasani var rent, trots att det var giftigt, sa Coca-Cola att ”we would never say that tap water isn´t drinkable. It´s just that Dasani is as pure as water can get – there are different levels of purity.” Kan det sägas bättre? //Liv Fries

March 26, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink