« PR and the news media: looking ahead to the second half of 2004 | Main | Bill Gates extolls virtues of blogs, RSS to corporate bigwigs »

05/24/2004

Det gäller att hänga med…

Det var inte många år sedan som TV-rutan fylldes av reklam från Boo.com - företaget som skulle förändra hur vi köpte kläder. Med en enorm reklambudget gav dom sig på att gå från noll till allt på några månader och i efterhand får man väl säga att dom om inte annat tydliggjorde svårigheten i att påverka konsumenters beteende. Men något har hänt. I mitten av maj rapporterade Postorderföreningen att den sammanlagda Internethandeln för de 46 medlemsföretagen förra året ökade med 46 procent. Året innan var ökningen 20 procent och hittills i år har Internethandeln ökat med 33 procent. Det går att få folk att handla kläder på Internet - däremot inte på några månader, oavsett budget.

Ett annat exempel på hur ny teknik förändrat konsumenters beteende är digitalkameran. Här har en delvis konsumentdriven förändringsprocess ställt höga krav på anpassning, men också gett stora möjligheter till förtjänst för den som hunnit läsa av marknaden och skapa sig en strategi för ny eller utvecklad positionering. Det är många som har lyckats hänga med, inte minst mobiltelefontillverkarna. En aktör som däremot tagits på sängen är den klassiska kameratillverkaren Hasselblad som nyligen tvingades varsla 50 anställda i Göteborg, en tredjedel av hela personalstyrkan. (Än borde det dock finnas hopp, med tanke på styrkan i deras varumärke)

Det är uppenbarligen stor skillnad på att förändra ett konsumentbeteende och att anpassa sig en konsumentdriven förändring av marknaden. Kommunikativt ställer det helt olika krav på den som vill ta en del av kakan. Att själv driva en förändringsprocess förutsätter förståelse för berörda målgrupper och förmågan att ta sig in i och påverka vardagssamtal. Att anpassa sig till nya mönster och konsumentbehov förutsätter förmågan att läsa av sin omgivning och se åt vilket håll utvecklingen är på väg. Utifrån detta måste sen såväl kommunikation som produktutveckling anpassas. Det tar tid att förändra, men måste gå snabbt att anpassa. //Robin Askelöf

May 24, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83504aaeb53ef

Listed below are links to weblogs that reference Det gäller att hänga med…: