« Demokrati i tiden | Main | Även företag bedöms efter skönhet… »
05/03/2004
Gästbloggare Hans Kullin: Intresset för bloggning tar fart, även i Sverige
(Editor Billy McCormac: JKL Blog is proud to present part two in its guest blogger series. Today's guest is Hans Kullin, Marketing Communications Manager at Linklaters, a law firm. Hans has eight years of public relations experience, including an in-house position Accenture. Check out his PR and communications blog, Media Culpa, here. Atom)
Svenska medier börjar få upp intresset för bloggning. En sökning via Retriever på antalet svenska artiklar om bloggning visar en klar ökning, från endast 2 artiklar under 2001, till 56 artiklar 2002, 105 artiklar 2003 och hittills i år 81 artiklar. En kvalificerad gissning är att många av artiklarna handlar om Howard Dean och bloggaren i Bagdad. Av dessa 244 artiklar står fackpress inom IT och teknik för två tredjedelar, medan meta-medier (medier om media) som Pressens Tidning nästan helt saknas.
Totalt sett ligger vi däremot långt efter USA där bloggar ihärdigt debatteras och exploateras av både PR-konsulter och journalister.
Bloggar påverkar hur medier arbetar och därmed också informatörerna, eftersom bloggar har möjlighet att förvandla relationen medieproducent/konsument till en konversation. Till exempel satte TV-kanalen VH-1 nyligen upp en blog inför lanseringen av en ny show, där många kommentarer och idéer från allmänheten sedan letade sig in i manus. Vissa journalister faktakollar sina artiklar med bloggare, medan en annan får se sin tilltänkta uppföljningsartikel redan ligga ute på nätet, för att andra redan tänkt i samma banor. Tusen hjärnor tänker bättre än en, ungefär.
Några av dessa nya mikromedier blir opinionsbildande och hur för vi kommunikatörer då en dialog med dem? Kan man pitcha en nyhet till en blog och hur gör man då? Vi PR-människor vill normalt ha kontroll över information, inte utifrån ett propaganda-perspektiv utan för att vi vill ha hela bilden för att kunna fatta rätt beslut. Vi vill ha koll på vad som sägs om vårt varumärke. Allt detta blir svårare när svenska företag och medier "drabbas av blog". När kommer den första tjänsten som larmar när mitt varumärke omnämns i en blog? Det kanske redan finns.
Så varför diskuteras detta fenomen i princip inte alls i svensk marknadsföringspress? Det första och mest uppenbara skälet tror jag är att det helt enkelt inte finns några kommersiella svenska exempel att prata om. Företagsbloggar är sällsynta i Sverige och den ni just nu läser är ett undantag. Sedan tror jag att det är så att blogosfären är som ett eget litet universum och är du inte inne i debatten så förstår du inte implikationerna, då är detta bara ännu ett upphaussat begrepp som WAP eller m-handel.
Blogosfären är som ett svart hål, kommer du tillräckligt nära så sugs du in och blir uppslukad. Innan dess är det bara svart, du ser den inte ens. Så var det för mig själv tills alldeles nyligen.
Bloggar brukar ofta publiceras i ett strippat format, RSS, en teknik för automatisk sändning av enkla textfiler. Men företag och organisationer som Apple och nyhetsdistributören PR Newswire skickar också ut pressmeddelanden via RSS. I Sverige har jag hittat, förutom några IT-företag, också Linköpings Universitet, Företagarna i Boden och Bodens Kommun (någon i Boden är framsynt) som alla distribuerar pressmeddelanden i RSS-format. Dessutom lanserade Expressen förra veckan delar av sin sajt i RSS-format.
I en inte alltför snar framtid kan man misstänka att journalister med sprängfyllda inboxar vill ha pressinformation i RSS-format istället för på mejl och vilka följder får det då för vårt sätt att kommunicera? Nyhetsaggregatorerna, de program med vars hjälp du kan prenumerera på nyheter från webbplatser med RSS, visar normalt bara rubrik och första meningen. Tala om litet utrymme för att fånga mottagarens intresse.
Mitt råd till kommunikatörer är att starta en egen blog idag, bara för att bekanta dig med företeelsen. Det är enkelt och gratis, och du kan blogga anonymt. Prova dig fram och hitta ett avgränsat redaktionellt tema. När du känner att innehållet håller kan du göra din blog publik och börja marknadsföra den. Fast det behövs knappt, bloggar verkar vara så smittsamma att de i praktiken marknadsför sig själva. Vilket torde vara morot nog för vilken kommunikatör som helst. //Hans Kullin
May 3, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink