« Pressmappens utveckling | Main | Krama dina kritiker – de hjälper dig att utvecklas »

05/25/2004

Hur många människor bor i Kina?

I dessa dagar talas det om företags ansvar och det är vardagsmat att se internationella bolag med kända varumärken utlova nya löften om hur de ska leva upp till sina uppförandekoder och etiska policies. Dessa inbegriper stort som smått - alltifrån stresshantering på huvudkontoret i västvärlden till användandet av skyddsutrustning på leverantörernas fabriker i Indien - för att undvika att medarbetare utsätts för farliga kemikalier.

Detta är gott och väl. Problemet är att debatten om företags ansvar främst förs här i västvärlden. Det är konsumenterna i väst, medierna i väst och företagen i väst som debatterar ansvarsfrågan och även agerar. Fokus borde inte ligga så ensidigt på hur västvärldens kändare bolag tar ansvar, utan hur asiatiska företag i en gryende kapitalism tar ställning i frågor som t.ex miljöproblematiken och respekt för mänskliga rättigheter. Och då inte bara i sin export till krävande konsumenter och företag i väst, utan även till sin hemmamarknad. För den är enorm.

Låt mig ställa en enkel fråga: Hur många människor lever i Kina? En miljard brukar de flesta européer svara. Svaret är en miljard trehundra miljoner människor. Felmarginalen på trehundra miljoner invånare är långt större än den amerikanska befolkningen. Så lite vet vi om en gryende jättemarknad. Istället för att ivrigt diskutera överflyttningen av produktion till dessa delar av världen borde vi fokusera på vad som faktiskt händer i Asien och vad det innebär ur ett affärsstrategiskt perspektiv. Vad står på deras agenda? Och hur påverkar det oss?

För en sak är säker, världens populäraste skådespelare heter inte Brad Pitt utan något långt mer svåruttalat. Det vill säga, för oss västlänningar. //Lena Hök

May 25, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83504aded53ef

Listed below are links to weblogs that reference Hur många människor bor i Kina?: