« "Nya nätverk på nätet - men Rotary består" | Main | Public relations and communications director Virgin Group's highest paid employee »

05/27/2004

Lön för mödan

I Amerika tenderar de att ligga steget före i det mesta. Bonusar, optionsprogram, galopperande ersättningsnivårer till allt girigare företagsledare, skandaler och, inte minst anmärkningsvärt, anhållna företagsledare - allt har vi sett fortplanta sig över Atlanten i ostlig riktning. Därför kan det, som The Lex Column nu noterar, vara av särskilt intresse för europeiska företagsledare, och medlemmar av ersättningskommittéer, att studera fallet med Richard Grasso som nu rullar upp i det amerikanska rättssystemet.

New Yorks åklagare, Eliot Spitzer, drar Richard Grasso inför rätta över hans frikostiga ersättningspaket. Även om fallet med Grasso är lite speciellt där han i sin yrkesroll övervakade många av dem som sedan satt i hans ersättningskommittée, så visar det att det inte räcker med på pappret "oberoende ersättningskommittéer". De måste kunna bevisa sitt oberoende också. Och bevisa självständigt utvärderingsarbete. Antag att en ersättningskonsult på kommittéens uppdrag föreslår en lön till företagsledaren baserad på "den gällande nivån i branschen". Detta gagnar ju aktieägarna föga om det är branschpraxis i grunden som är alltför generöst. Den ersättningskommittée som godkänner en lön på de premisserna kan med andra ord inte sägas ha fullgjort sin uppgift på ett tillfredsställande sätt.

Och som Lex konstaterar, upprörda aktieägare på stämmor må vara en sak. Att dras in i rättsprocesser en HELT ANNAN (potentiellt rätt skrämmande) konsekvens att fundera över - kanske även för medlemmar av ersättningskommittéer här hemma....//Ylwa Häggström

May 27, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8353a1d1169e2

Listed below are links to weblogs that reference Lön för mödan: