« Krama dina kritiker – de hjälper dig att utvecklas | Main | Lön för mödan »

05/26/2004

"Nya nätverk på nätet - men Rotary består"

JKL Blog gäst Niklas Lundblad intervjuades nyligen i Universitetsläraren om betydelsen av nya nätverk som formas på Internet. Ingressen lyder: "Nya sorters nätverk för nyttiga kontakter byggs på internet. Tekniken är ny men idén är gammal - inga katter släpps in bland hermelinerna."

Att bygga egna nätverk är viktigt för att nå framgångar och en forskare som vill göra karriär behöver kontakter både inom universitetsvärlden och utanför den. De etablerade vägarna, som exempelvis Rotary, fungerar fortfarande men dessutom finns många nya nät som knyts samman i cyberrymden. De svenska nätverken bygger på att ha gemensam bakgrund och är inte öppna för vem som helst, oavsett form. De är också manligt dominerade, även om det finns en del helt kvinnliga nätverk. Makt är en gemensam nämnare för alla nätverk, även om det inte alltid handlar om ekonomiska eller politiska beslut.

–Makt kan vara att kunna tränga igenom bruset, att vara någon, säger Nicklas Lundblad.

–Att inte vara känd är inte noll utan minus, för om du finns i branschen och jag inte känner till dig, då kan du inte vara bra.

Internet har inte blivit något stort demokratiprojekt – det handlar inte alls enbart om att bara behärska tekniken och ha tillgång till dator. Samma faktorer är maktbärande på internet som i den reella världen.

Läs hela artikeln här. //Billy McCormac

May 26, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8353a18de69e2

Listed below are links to weblogs that reference "Nya nätverk på nätet - men Rotary består":