« Analys av Europaparlamentsvalet 2004 | Main | Personvalsrösterna håller kandidater på halster »

06/15/2004

Ett alternativ att välja emellan

”Människorna där hatar oss så de gav honom Guldpalmen.” Så kommenterade författaren Ray Bradbury att Michael Moore vann pris i Cannes. Bradbury var visserligen bitter eftersom Moore hade upperbarligen "inspirierats" av hans succéboktitel men kommentaren är ändå intressant. Visst förtjänar Bush att kritiseras och visst är det lätt att som svensk tycka att amerikanerna har en aggressiv och nonchalant utrikespolitik. Men ibland skulle man önska att rapporteringen av den amerikanska inhemska kritiken var lite fylligare och kanske lite mer nyanserad. Varför ges alltid stora uppslag åt dem som kritiserar Bush samtidigt som meningsmotståndare antingen får litet utrymme eller framställs som mer eller mindre galna? Forskare i beslutsfattande säger att i beslutsprocesser är vi egentligen inte intresserade av att hitta argument för olika ståndpunkter, utan vi letar snarast efter argument som underbygger det vi redan tycker. Helst har vi bara ett alternativ att ”välja mellan”. Om man på allvar vill pröva sina åsikter och inte bara lugnt ligga kvar i sin mentala hängmatta måste man anstränga sig för att lyssna och förstå även sådant man inte redan tycker, och inte oreserverat älska det som verkar stämma.

För den som vill öva sig är här en kritisk undergroundröst mot PunkVoter.com. (Punkvoter är startad av en artist som vill få fler unga att rösta, något som helt enkelt är super-vällovligt och nästan inte går att ogilla. Går att läsa om i DN från den 14 april.

Dessutom en länk till Johan Norberg som på sin blogg för en enträgen kamp mot SR om huruvida Moore far med sanningar eller vandringssägner. Moore är som bekant också svårt att ogilla. //Liv Fries

June 15, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8353a620e69e2

Listed below are links to weblogs that reference Ett alternativ att välja emellan: