« Ett alternativ att välja emellan | Main | Weblogs: a contributory element to the research dissemination process »

06/15/2004

Personvalsrösterna håller kandidater på halster

Valmyndigheten har en kontinuerligt uppdaterad hemsida där man kan följa sluträknandet av Europaparlamentsvalet. En av de sidor som just nu besöks flitigt, är den som sammanställer personvalskryssen. På onsdag kväll beräknas det slutgiltiga resultatet vara färdigt, och det är inte omöjligt att det blir en något annorlunda grupp Europaparlamentariker än den som utpekats enligt listornas utseende.

Men även om en kandidat fått fler kryss än andra partikollegor, är det inte säkert att denne får mandatet. De procentspärrar som begränsar personvalsinslaget ligger i valet till Europaparlamentet på 5% och är den gräns när personvalsinslaget s a s ger utslag. Om den totala summan av kryss ligger under 5% händer alltså inget med mandatordningen. För den som tycker att väljarmakt är ett bättre demokratiinslag än partimakt är det naturligtvis ett stötande faktum. Detta val leder i bästa fall till att de personkryssade men procentspärrade kandidaterna blir goda förespråkare för rena personval - allt enligt den tämligen goda logiken "flest väljarkryss vinner".

Att detta skulle bli verklighet kräver emellertid att de 349 ledamöter som sitter i Riksdagen har självförtroende nog att våga tro på sin förmåga att bli valda direkt av folket. Det är nämligen i Riksdagen procentspärrarnas vara eller icke vara bestäms. Och en händelse som ser ut som en tanke är att spärrarna till kommun- och landstingsval liksom Europaparlamentsval ligger på 5%, medan spärrarna till Riksdagen ligger på - 8%. Gärna folkstyre, men först en rejäl riksdagspension? //Tove Lifvendahl

June 15, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83504fdaf53ef

Listed below are links to weblogs that reference Personvalsrösterna håller kandidater på halster: