« The unswoosher – ännu ett varumärke? | Main | Kan rymningarna frigöra nödvändiga resurser? »

08/04/2004

Bra information förutsättning för lyckad börsnotering

logoFörväntningarna på, och intresset kring, Googles börsnotering har varit enorma. Det indikerade prisspannet innebär ett marknadsvärde på internetsökmotorn på över 30 miljarder dollar (närmare 230 miljarder kronor -- som jämförelse är Ericssons börsvärde idag knappt 330 miljarder kronor). Även om bolaget så här långt har varit en smått fantastisk framgångssaga, kan värderingen inte direkt sägas vara försiktig. Grundarna, som gillar att göra saker "annorlunda" (om detta vittnar bland annat den okonventionella IPO-processen), framhåller dock att Google inte är något "vanligt företag".

Det må vara hänt. Men mycket vatten har flutit under broarna sedan år 2000 stod tryckt i almanackorna och man kunde börsintroducera en dröm. Och såväl Financial Times som Wall Street Journal har i dagarna noterat att det smugit sig in lite grus i Googles IPO-maskineri. Under det pågående roadshow-arbetet har det hörts alltmer kritik från potentiella investerare. De efterlyser mer detaljer kring bolagets verksamhet, strategi och konkurrensbild, och menar att den bristfälliga informationen inverkar negativt på deras intresse för aktierna och det pris som de kommer att vara beredda att betala.

Tiderna är förbi då det räckte med udda klädsel och lite "internet hype" för en lyckad börsintroduktion. Även framgångssagor som Google måste numera komplettera med genomtänkt och bra information om verksamheten och visionerna. //Ylwa Häggström

August 4, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d835069ea853ef

Listed below are links to weblogs that reference Bra information förutsättning för lyckad börsnotering:

Comments