« I skandalernas kölvatten - rätt rykte allt högre på VD:ns agenda | Main | The price of political activism »

08/30/2004

Kamp för läkemedelsbolag i Europa

Debatten om de europeiska läkemedelsbolagens framtid har gått het i sommar. AstraZenecas utvecklingschef Martin Nicklasson mötte hård kritik när han varnade för att de svenska landstingens spariver och skeptiska inställning till branschen kan leda till att forskningen flyttar till andra länder. Samgåendet mellan Sanofi-Synthélabo och Aventis skapar världens tredje största läkemedelsföretag och motiveras också politiskt av att Europa får ett starkt läkemedelsbolag som kan stå emot de amerikanska jättarna.

Nu kommer ytterligare vittnesmål från branschen. Den gamla Pharmacia-chefen Fred Hassan säger (enbart för prenumeranter) i helgens Financial Times att han nog räddade Pharmacia och Upjohn genom flytten från London till New Jersey 1997. Europa riskerar att förlora sin läkemedelsindustri till följd av statliga priskontroller och myndigheternas inblanding, anser Hassan.

Räddningen blev inte långvarig. Pharmacia är sedan 2002 en del av amerikanska Pfizer, världens största läkemedelsbolag. //Lena Torlegård

August 30, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8353ccc2469e2

Listed below are links to weblogs that reference Kamp för läkemedelsbolag i Europa:

Comments