« Spin preferable to objectivity? | Main | Ger ett gott CSR-arbete ett starkt varumärke? »

08/16/2004

Politisk fundraising - fungerar det i Sverige?

I USA blir det ett allt vanligare fenomen att samla ihop ekonomiska medel till politiker över nätet. Mike Madden skriver i Indystar.com hur "påloggade" aktörer har upptäckt bloggen som verktyg för denna verksamhet. Howard Deans kampanj var möjligen en pionjär i detta avseende.

I Sverige är det än så länge ganska försiktiga försök som görs - partierna använder traditionella metoder (läs brevutskick och tryckta foldrar). Socialdemokraterna gör på sin hemsida reklam för Kampfonden som startade 1976, där insamlade medel går in i den direkta verksamheten. Moderaterna har flera stödklubbar och startade efter valet 2002 (inte minst mot bakgrund av resultatet och den påföljande neddragningen i anslag) en särskild fond - Rosenbadsfonden - med syfte att samla medel för maktskifte 2006.

Verktygen finns för att experimentera ytterligare, men kulturen saknas - än så länge. Så länge svenskt förenings- och folkrörelseliv har sina största intäkter från staten, kommunen och landstingen via diverse stöd, bidrag och anslag, kommer incitamenten för partier att förbättra sina insamlingsmetoder att vara tämligen marginella. Personvalsinslaget kan förhoppningsvis även i detta avseende tjäna som mental murbräcka. //Tove Lifvendahl

August 16, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83465374069e2

Listed below are links to weblogs that reference Politisk fundraising - fungerar det i Sverige?:

Comments

Att tigga pengar via sina egna hemsidor tror jag har begränsad effekt. Det skiljer sig inte mycket från traditionella metoder. I stället borde intresserade partier eller politiker gå ut med annonser på populära bloggar, helst sådana som är litet politiskt inriktade. Men bästa effekten får man nog om "gräsrötterna", dvs. bloggarna själva, fattar tycke för någon person eller sak och på egen hand börjar driva stödkampanjer. Givetvis kan politikerna själva inspirera sådana aktiviter genom inlägg, kommentarer o.dyl.

Att samla in till en "kampanjfond" eller ett allmänt stödkonto tror jag inte blir effektivt. Det måste vara något konkret som man kan förstå och identifiera sig med, t.ex. "stöd mig i stället för partiledningens toppkandidat"; "hjälp oss att förhindra att spritskatten sänks" eller något liknande.

Posted by: Bengt O. Karlsson at Aug 16, 2004 2:53:46 PM