« Vägledning i svenskhet | Main | Republican National Convention shuns bloggers? »

08/24/2004

Vem tjänar på OS?

olympics_enVarför ska man arrangera ett sommar-OS? Alla seriösa studier har ju visat att samtliga sommarspel i modern tid har gått med förlust. Bilden av spelen i Aten är redan fläckad. Inför spelen avlöste reportagen varandra om förseningar i byggarbetet och strejker bland byggjobbarna. Inte mycket utrymme blev kvar att berätta att spelen äntligen hade fått komma hem.

När det sedan äntligen var dags för invigning hade världspressen sitt fokus på två sjukhussängar. Där låg två glorifierade nationalhelgon och gömde sig – med skorna på – och högst några skrubbsår.

Frågan är: Kommer varumärket Aten-OS någonsin att repa sig och ge arrangörerna och Grekland den skjuts som man naturligtvis räknat och hoppats på. Runt denna fråga debatteras det för närvarande på brandchannel.com. Åsikterna går isär om det, för en stad med stor turistpotential, verkligen lönar sig att arrangera ett sommar-OS. För halva summan skulle man kunna åstadkomma nödvändig upprustning av såväl staden som dess infrastruktur och sedan fokuserat locka turister, menar en av debattörerna. En annan menar att OS ger en stad och ett land en unik möjlighet att lyfta sig över mängden. Där ligger det stora värdet. Slutligen pekar en tredje röst på att ett OS tar flera decennier att räkna hem. Det är en intressant tanke. Frågan är bara om någon associerar en stad med ett OS mycket mer än ett eller, under de bästa av omständigheter, två decennier.

För sponsorerna är OS definitivt en positiv investering. Men de ser också till att med alla medel skydda värdet av sin investering. På arenan får det bara finnas rätt läsk. Inga t-shirts med fel företagsnamn är tillåtna. Dessa regler har sponsorerna tvingat fram och därför visiteras också alla i publiken.

Här ligger den stora skillnaden, som jag ser det, mellan arrangörernas och sponsorernas möjlighet att skydda sina respektive varumärken. Själva arrangemanget kan hjälpligt skyddas säkerhetsmässigt. Kampen mot dopingen däremot vet vi går knackigt. Men, vad händer efter spelen? Hur skyddar sig staden då mot att OS-varumärket inte svärtas? Det är lätt att ställa frågorna men som vanligt svårare att ge svaren. Klart är i alla fall att bygga och vårda OS-varumärket är en extremt krävande process som måste inbegripa förberedelsetiden och livet efter OS. //Daniel Nordlund

August 24, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8353c9bcf69e2

Listed below are links to weblogs that reference Vem tjänar på OS?:

Comments