« Blogs enter the classroom | Main | Vem tjänar på OS? »

08/23/2004

Vägledning i svenskhet

Finns det något som kan kallas svensk kultur, och i så fall, vari består den? Det finns otvetydigt drag som i all sin generaliserande form kan kallas svenska, och som noggrant studeras av dem som försöker smälta in och bli en del av Sverige. I en läsvärd artikel i senaste numret av Gringo, diskuterar författaren Göran Hägg fenomenet. Han menar att det finns värderingar som måste anammas av den som vill nå svenskhetens kärna - däribland en överdriven respekt för lag och ordning. En annan värdering är kärleken till naturen, som också författaren Ana Martinez skrivit mycket om i sin bok om integration som utkom förra året.

Hägg hävdar också, vilket jag är benägen att instämma i, att svensken bär ett unikt drag av besserwisser-attityd med sig och tror att det finns svenska värderingar längst inne i alla människor som bara behöver hjälpas på traven. Svensk biståndshistoria bär flera uttryck för denna mästrarvilja; som ett exempel nämns en svinfarm i Tunisien som skulle anläggas för att förbättra matvanorna.

Det finns således överdrifter - och skådespelaren Helge Skoog är en av dem som i teaterform lysande lyckats åskådliggöra kulturkrockarna. Den lilla arga mannen i för trång träningsoverall som i ilska sprungit upp för trappan sju våningar för att återlämna luddet från torktumlaren till den invandrarkvinna han är säker på har lämnat det efter sig är en fullträff. "Våra tvättstugor är som ert Mecka!", ryar han och informerar faktiskt om en av de där oskrivna reglerna som bara finns.

Det finns ingen manual för vilka kulturyttringar som är skrivna i sten, och vilka som kan kompromissas med. Varje tvättstuga får hitta sin ordning, varje föräldramöte sin samtalsform. Men att våga prata om skillnaderna, om än med alla reservationer för generaliseringsidioti, är ett första steg. //Tove Lifvendahl

August 23, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8353c959569e2

Listed below are links to weblogs that reference Vägledning i svenskhet:

Comments