« Regeringsförklaring för valrörelse | Main | Swedish trade union scouting for more "youth" bloggers »

09/15/2004

IKEA-bilen, skulle det funka?

Att köra runt i en IKEA-bil, låter det som ett skämt? På brandchannel.com är det i alla fall veckans debattämne. Förutom att man som svensk kan sträcka lite stolt på ryggen över IKEA så tycker jag att frågan erbjuder en intressant tankeövning.

Varför är det så orimligt att tänka sig en bil från möbeltillverkaren eller varför skulle det faktiskt kunna fungera? En röst i debatten konstaterar att ekonomi i bilvärlden handlar om volymer och det skulle aldrig IKEA klara att få. Dessutom menar någon att IKEA inte rymmer rätt varumärkeskompetens för ett emotionellt bilköp. Skulle det dessutom hända något med bilen skulle det få förödande konsekvenser för IKEAs kärnverksamhet. Slutligen, möbeltillverkaren skulle aldrig klara after sales-perspektivet, hävder en annan röst.

Det är kloka resonemang men tanken lockar ändå. Dagens bilar blir allt mer lika varandra under huven. För att nå lönsamhet delar flera märken, i samma koncerner, bottenplattor och elektroniklösningar. Är det då helt omöjligt att IKEA skulle kunna stå för distribution och kanske till och med design?

De debattörer som tycker att idén är rimligast är de från utvecklingsländer. Som alternativ till fullständigt opålitliga allmänna transportmedel skulle en IKEA-bil till rimligt pris absolut kunna fungera, menar de.

För att avslutningsvis ändå peka på att orimliga idéer ibland ändå blir fullt rimliga och logiska kan SMART-bilen tjäna som exempel. När den lanserades var inte belackarna sena att såga den men idag är de få som flinar längre. //Daniel Nordlund

September 15, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83507f3e653ef

Listed below are links to weblogs that reference IKEA-bilen, skulle det funka?:

Comments