« Timing is everything - revisited | Main | Dyr rymmarjakt på annans bekostnad »

09/30/2004

Inga nyheter i Uppdrag Granskning

Uppdrag Granskning tittade på vad landets kommunister haft för sig under 1980-talet. Programmet som annars brukar få stort mediegenomslag har denna gång rönt blygsamt intresse. Det kan finnas flera orsaker till att det inte fick samma mediala genomslag som det s.k. valstugereportaget fick 2002. Här några förslag varför det är så tyst i media, hämtade ur en lärobok om nyhetsvärdering:

1. Nytt, nytt, nytt. Vi visste allt redan. Att kommunisterna haft täta kontakter med kommunistregimerna visste alla, från vanligt folk till vanliga underrättelsetjänster och ovanliga informationsbyråer.

2. Tidsaspekten. Det hände för länge sedan, på 1970-80 talen. Alla som var med hade drabbats av kollektiv minnesförlust.

3. Konsekvens. Tja, vem bryr sig vad kommunisterna höll på med. Det hade ingen större effekt då heller.

4. Konflikt. Visst kan det finnas konflikter mellan vissa kommunister och andra kommunister. Men detta är inget nytt eller överraskande (se punkt 6).

5. Dramatik. Reportaget innehöll inga mer dramatiska bilder än att en kommunistgumma slängde igen dörren framför Janne Josefssons nos. Nosen oskadd.

6. Avvikelse.
Kommunister är kommunister, inget att uppröra sig över. Inget nytt. (se punkt 4)

7. Aktualitet till annat. Förra valet var för två år sedan, nästa är om två år. Dumheter eller opinionssiffror idag har ingen som helst inverkan på valet 2006.

8. Närhet, mänskligt. Tja, även kommunister kan ha sina mänskliga drag och svagheter som att tigga sprit till sitt födelsedagskalas eller ansöka om gratis hälsoresor till Ungern. Även en kommunist kan uppenbarligen vara mänskligt korrupt.

Några tillägg till detta kan vara att kommunisterna kanske är bättre på bortförklaringar än vad borgare är i allmänhet. Hela den kommunistiska historien är en enda lång bortförklaring. Gudrun Schymans var en riktig goding, när hon sa att hon inte intresserad av de internationella kontakterna på den tiden.

Att nyhetsvärderingen på något sätt påverkats av att journalistkåren (enligt opinionsmätningar) visat att de har åsikter nära det granskade partiet, törs jag inte ens antyda…//Mart Maandi

September 30, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83434750053ef

Listed below are links to weblogs that reference Inga nyheter i Uppdrag Granskning:

Comments

Nyheten är väl att Vänstern har kommit ett långt steg närmare en plats i regeringen de senaste veckorna. Detta och det faktum att många inte har koll på deras bakgrund är skrämmande nog för att jag ska motivera en timme på bästa sändningstid.

Visserligen är inte ett partiets histora direkt kopplat till vänstern idag, men det faktum att partiet inte verkar ha ändrats, mer än marginellt, de senaste årtiondena ger ändå mig otäcka vibbar.

Posted by: LAKE at Oct 1, 2004 9:37:32 AM

Inga nyheter, men det behöver upprepas. Det finns ju stollar som forfarande röstar på dessa frihetshatare.

Posted by: Francis Ezeu at Oct 4, 2004 4:52:25 AM