« HTFs PR-fiasko | Main | Regeringsförklaring för valrörelse »

09/10/2004

Kakornas öde avgjordes av buzzet på nätet

Gästbloggare Gabriel Sundqvist är en av grundarna till Pronto, som är specialiserade på buzz och word-of-mouth. Pronto använder word-of-mouth strategiskt för marknadsföring och undersökningar kring vad privatpersoner säger till varandra om produkter, varumärken och företag.

Ordg_icon_1
Det är svårt att värdera hur stor betydelse ett buzz på nätet har. Positivt som negativt. Några som fick kännas vid buzzets sprängkraft var människorna på livsmedelsjätten Kraft. Buzzet har nämligen handlat om choklad-kakor med krämfyllning.

Jag måste erkänna att jag inte kände till själva kakorna innan jag hörde talas om detta buzz men de heter iaf Oreo och det äts 11 miljarder av dem per år. Ganska viktiga kakor alltså.

Några på andra sidan Atlanten bestämde sig för att stämma kakorna (nja, snarare stämma Kraft) för att de innehöll för mycket "trans fats" (fett som av vissa påstås vara skadligt). Om det inte hade varit för vad som skulle ske på nätet hade denna stämning blivit en droppe i havet. Men de ur pr-perspektiv så eftertraktade "gräsrötterna" hakade på och började byta samtalsämne från Kasabian (nytt hypat band från UK, red. anm.) till kakor och "trans fats". Vågorna var i rörelse, journalisterna hoppade av glädje, människorna på Kraft svettades. Buzzet var i rullning och det gick inte att stoppa. Som alltid det vill säga.

Kraft kunde inget annat göra än att lova att reducera fetthalten kraftigt och sluta marknadsföra kakorna i skolor och mot barn. Löftet gillades och stämningen drogs tillbaka.

Snacka om "power to the people online". I det verkliga livet är det möjligt att samla hundratusentals människor i kampen mot terrorismen, ja visst. Men mot choklad-kakor med krämfyllning? Aldrig! //Gabriel Sundqvist

September 10, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83421dbbd53ef

Listed below are links to weblogs that reference Kakornas öde avgjordes av buzzet på nätet:

» Socker-chock! from mymarkup.net
Jag älskar Oreos. Hos JKL Blog läser jag att de numera innehåller mindre skadligt "trans fats" (vad nu det är), till följd av konsumentprotester på nätet. Bara de smakar lika gott, säger jag. [Read More]

Tracked on Sep 12, 2004 9:15:14 PM

Comments