« Swedish trade union scouting for more "youth" bloggers | Main | När kommer svenska politiker upptäcka bloggen? »

09/20/2004

Motreaktion mot design

Com011
Jan Gradvall skriver i Dagens Industri (17/9) om hur Londons hippaste klädbutiker slopar inredningen. Selfridges nya koncept Mens Superbrands har skalat av inredningen och istället satsat på att låta kläderna från några av världens mest exklusiva designers vara i centrum. Tvärtemot den tidigare trenden med designade butiker där inredningen var en viktig del av köpupplevelsen.

Snart öppnar japanska Commes des Garçons en gerillabutik i Stockholm. Enligt Gradvall ligger följande kriterier till grund för beslutet om gerillabutiker.

1. Gerillabutiken får inte finnas i mer än ett år.

2. Få ingrepp får göras i lokalen - den ska se ut som före inflyttningen.

3. Butiken får inte ligga på en välkänd shoppinggata.

Vad som sker är att de som shoppar de dyraste kläderna söker gemenskap med andra i samma exklusiva grupp, inte med alla andra som handlar på dyra varuhus. Smak och intresse för att sätta sig in i varumärkenas betydelse är viktigare urvalskriterier för att väljas in i den exklusiva gruppen av insatta än enbart pengar.

I Sverige gick nyligen den brittiska filmen Football Factory upp på bio. Den handlar om välklädda huliganer som slåss med likasinnade i samband med fotbollsmatcher. Det intressanta i den kulturen är att det finns en utbredd märkessnobbism när det gäller klädvalet. Och att de som anser sig invalda blir irriterade när vanliga konsumenter bär samma märken. I Stockholm har det varit en nätdebatt bland Stockholms fotbollsfirmor om problemet med att varuhus som Åhlens har börjat ta in märken som det tidigare krävts London-resor för att införskaffa.

När modet blir tillgängligare för allt fler kommer de mest exklusiva märkena att försöka förstärka sin exklusivitet genom att markera avstånd ifrån branschens normala normer. De som jagar ett visst märke har visat sig beredda att lägga ner såväl tid som pengar för att få tag i dem. //Pär Henriksson

September 20, 2004 | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8353d87a569e2

Listed below are links to weblogs that reference Motreaktion mot design:

Comments