« Motreaktion mot design | Main | Presidentvalsdebatter i SVT? »

09/22/2004

När kommer svenska politiker upptäcka bloggen?

Borischairs
Än så länge har blogosfären inte begåvats med särskilt många svenska folkvalda. En generös förklaring skulle kunna vara att politikerna har satt sig in i fenomenet men av olika skäl förkastat mediet till förmån för mycket bättre fungerande och etablerade kommunikationskanaler. De undersökningar som görs kring väljarnas upplevda access till politiker bekräftar emellertid inte detta.

I andra länder har många politiker gjort bloggen till kommunikativt verktyg, inte minst i Storbritannien. En av dem är den brittiske, konservative parlamentarikern Boris Johnson, som med hjälp av medarbetare håller bloggen uppdaterad. En annan är liberale Richard Allan, som på sin blog Political Times löpande levererar egna analyser och spaningar. Shaun Woodward, New Labour, lyckades efter ett skolbesök få 38 kommentarer på ett inlägg - av vilka huvuddelen får antas vara av elever vid skolan.

Poängen är inte att allt som skrivs eller kommenteras på dessa bloggar är läsvärt eller intressant. Vad bloggarna medför är en närvaro och intensitet i relationen väljare-valda, och en möjlighet till publik dialog som trots sitt enkla format förmodligen ger mer än torgmöten och flygblad.

Kanske detta borde vara något för Högforsalliansen att reflektera över? Alliansens hemsida är under uppbyggnad, än så länge finns bara en enkel adressida. En gemensam blog kunde kanske bidra till att åskådliggöra den initiativkraft och det nytänkande som alliansen vill marknadsföra? //Tove Lifvendahl

September 22, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8343370ec53ef

Listed below are links to weblogs that reference När kommer svenska politiker upptäcka bloggen?:

Comments

Ett initiativ till det du skriver om är de bloggande riksdagsledamöterna på www.politiskt.nu. Materialet är ännu så länge relativt tunt men så har den också precis startat. Idén är att inte bara låta en sida komma till tals utan helst representanter från samtliga riksdagspartier.

Posted by: Jimmy Wilhelmsson at Sep 22, 2004 9:30:46 PM

Visst vore det en framgång för demokratin om de folkvalda öppnade upp och förde dialog med folket. Men i bloggarnas födelseland, USA, är de i första hand nya, fräscha och personliga röster i ett medielandskap som hittills dominerats av vänstervridna TV-stationer och tidningar.

De framgångsrika bloggarna har alltså slagits underifrån mot etablissemangen, i första hand utmanat de gamla medierna om opinionsbildningen.

Också Sverige behöver fler röster, fler åsikter och bredare debatt (än den som de ganska trista partier vi har). Några av oss har börjat. Fler borde komma till.

Posted by: Dick Erixon at Sep 23, 2004 12:33:56 PM