« När kommer svenska politiker upptäcka bloggen? | Main | Timing is everything - revisited »

09/23/2004

Presidentvalsdebatter i SVT?

Potusnhl
Med sex veckor kvar till det amerikanska presidentvalet ökar intresset även i Sverige. Det är inte så märkligt. Vem som är president i världens enda superstat har betydelse för oss i Sverige. USA spelar inte bara en stor roll som politisk och militär makt utan avgör också i hög grad hur världsekonomin utvecklas. Något som t ex är intressant för alla med bolån.

Man kan tycka att det vore självklart att svensk public service, SVT, skulle sända de tre presidentvalsdebatterna mellan Kerry och Bush. Så verkar dock inte vara fallet.
91153bfe35d040d8918dc79cbb39d05e_1
Ulf Clarén på Sydsvenskan skriver att det danska public service bolaget DR bestämt sig för att sända de tre debatterna mellan Bush och Kerry både i direktsändning på natten europeisk tid och i sammandrag kvällen efter att de ägt rum. SVT och har dock inte bestämt sig än. Risken är väl att det blir ytterligare en halvmesyr i form av några minuters sammandrag ett dygn efteråt i nyhetssändningarna med tillhörande analys av Bo Inge.

Det vore ett vällovligt initiativ om SVT valde att följa det danska exemplet och sända i Sverige. Valbevakningen har hittills varit minst sagt bristfällig. För den som inte följer internationella medier framstår den amerikanska valrörelsen som lätt bisarr. I svensk media rapporteras främst kring personfrågor och olika smutskastningsförsök från grupper kring kandidaterna. Men de sakpolitiska skillnaderna redovisas sällan och någon kvalificerad analys är det få som hittills mäktat med. //Pär Henriksson

September 23, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83469744a69e2

Listed below are links to weblogs that reference Presidentvalsdebatter i SVT?:

Comments

Hmmm!!! www.c-span.org

Posted by: Steffo at Sep 27, 2004 11:14:29 PM

Uppgörelsen mellan Republikaner och Demokrater om TV-debatterna, och hur andra partier ska hanteras

"The parties agree that they will not issue any challenges for additional debates, appear at any other debate or adversarial forum with any other presidential or vice presidential candidate, or accept any television or radio time offers that involves debate format or othervise involve the simultaneous apperance of more than one candidate"
http://www.johnkerry.com/pdf/pr_2004_0920b.pdf

Tillsammans med kriteriet att det krävs 15% i fem opinionsundersökningar för att få vara med i TV-debatterna så stänger man effektivt ut andra kandidater.

Posted by: Libertarian at Sep 28, 2004 2:55:41 AM

Förra valet sände SVT24 debatterna, så jag tror nog SVT24 gör det nu igen.
Sen har ju kampanjen överlag bestått i smutskastning i amerikanska medier också. Väldigt lite politiska budskap har ju de facto nått ut - annat än att Bush kör på som tidigare och Kerry ska göra tvärtom.

Posted by: Patrick at Sep 28, 2004 3:36:06 AM

Jag tycker nog det sagts en hel del av substans i vaaldebatten, åtminstone från republikanernas sida. Kerry's strategi att "inte vara George W Bush" har gjort honom otydlig men det är väl rimligen det som varit meningen med den strategin. Att sedan den svenska nyhetsrapporteringen som vanligt missat alla väsentligheter förvånar inte.

Posted by: Rikard at Sep 29, 2004 9:55:27 PM