« Kakornas öde avgjordes av buzzet på nätet | Main | IKEA-bilen, skulle det funka? »

09/14/2004

Regeringsförklaring för valrörelse

Så har ytterligare en regeringsförklaring lästs upp av statsminister Göran Persson. Det märks att statsministern börjar få en del erfarenhet på den fronten. Det var en pigg och avslappnad presentation som väl passade in Göran Perssons egen analys att han nu återigen känner lust till politiken efter en jobbig vår.

Innehållet var dock desto blekare. Göran Persson presenterade inte många nyheter av substans utan valde istället att presentera en mycket detaljerad redovisning av redan kända förslag och beslut.

Delvis förklaras den yviga formen och frånvaron av nyheter av att det är mellanvalsår och därför inte läge att satsa på stora reformprogram. Samtidigt börjar säkert viss regeringströtthet sprida sig i regering och kanslihus. Efter tio år vid makten är det svårt att komma på nya idéer. Då blir detaljerna och framförandet viktigare istället.

Istället målade statsministern en ljus bild av framtiden, något han säkert kommer att återknyta till i nästa års regeringsförklaring när reformer ska lanseras för att få genomslag i valrörelsen 2006. För det var en regeringsförklaring med siktet inställt på nästa valrörelse. Sverige har en styrkeposition inför den begynnande högkonjunkturen, enligt statsministern. Detta handlar i grunden om socialdemokraternas behov av att trygga de egna styrkorna om att Sverige är på rätt väg och bereda marken för nya reformförslag i valrörelsen. //Pär Henriksson

September 14, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83467e4d169e2

Listed below are links to weblogs that reference Regeringsförklaring för valrörelse:

Comments

En positiv del i regeringsförklaringen var dock de positiva orden om EU-samarbetet och den självklarhet Persson tycktes mena att det svenska EU-medlemskapet var. Han slog fast att EU:s jordbrukspolitik "måste reformeras" och att EU:s utgifter "inte tillåts öka". En viktig signal om EU-frågornas betydelse var också det faktum att samordningsansvaret för dem förs över från Utrikesdepartementet till Statsrådsberedningen.

Posted by: Jonas Morian at Sep 14, 2004 5:08:53 PM