« Endast Sverige svensk opartiskhet har | Main | Ett val i närbild »

10/29/2004

Skandias punktering

Skandia meddelade idag fredag att man har nått förlikning med Skandias förre Finanschef Ulf Spång. Båda parter uppger att man är nöjda med uppgörelsen och att man nu kan sätta punkt för denna tvist. Men frågan är vem som är vinnare i detta och om uppgörelsen verkligen blir den punkt man önskat.

Det var i maj i år som Skandia gick till skiljedomstolen med krav på Spång på minst 100 miljoner kronor. Spång var den av de fläckade direktörerna som starkast bestred kraven mot sig och ivrigast hävdat sin oskuld. Men nu har man alltså nått en förlikning. I pressmeddelandet från Skandia uppger man att Spång i uppgörelsen har avstått från 45 miljoner i pensionsförmåner. Å andra sidan ger Skandia åter Spång rätt till sina avgångsersättningar och åtar sig att betala en del av Spångs ombudskostnader.

Av de två stora frågorna bonusprogrammen och lyxrenoveringarna bidde det dock intet. Lyxrenoveringarna uppges inte ha belastat vare sig Skandia eller Diligentia och dessutom hyr Skandia nu ut lyxvåningarna till ”en hyra som kompenserar Skandia för de kostnader som lagts ned på lägenheten”. Dyrt med andra ord. Vad gäller guldkalvarna Sharetracker och Wealthbuilder, de två programmen som lär ha givit Spång och Petterson bortåt trehundra miljoner, så lägger Skandia helt enkelt ned sina krav på Spång för guldkalvarna.

Summa summarum verkar Spång vara vinnare i denna uppgörelse. Men är han därmed rentvådd? Skandias vice styrelseordförande Björn Björnsson säger sig vara glad över att kunna lägga detta bakom sig och att det är bra för aktieägarna. Frågan är hur många aktieägare som gläds över uppgörelsen. Och framför allt undrar man om detta verkligen är ett avslutat kapitel.

I krishanteringsteorins grunder betonas vikten av att sätta punkt för en kris. Skandia har knappast varit ett skolboksexempel på hur en kris ska hanteras och även i detta fall så verkar man missbedömt punkteringen. Många frågor hänger fortfarande i luften och flera tvister återstår att lösa innan sista punkten kan sättas.

Sannolikt kan vi vänta oss en multipunktering… /Mårten Lyth

October 29, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8353f577669e2

Listed below are links to weblogs that reference Skandias punktering:

Comments