« Svenska medier visar slagsida i valbevakning | Main | Den IT-politiska härdsmältan. »

10/15/2004

Think out of the box

Världens just nu mest omtalade klädesplagg är en t-shirt som inte bara har bättre bomull och snyggare skärning än sina konkurrenter. Den saknar också tryck, logotyp och synligt firmanamn samt vänder på den traditionella synen av synlighet och marknadsföring.

Jan Gradvall på Dagens Industri skriver att företaget American Apparel kan vara 2000-talets första riktigt moderna företag. Den 35-årige grundaren och eldsjälen Dov Charney har blivit inbjuden att föreläsa på Harvard Business School, Anderson School of Business och till och med FN. Alla vill veta mer om ett företag som skapat en helt egen fusion av kapitalism och socialism.

American Apparel har dubblat försäljningen varje år under 2000-talet. 80 miljoner dollar under 2003 förväntas bli 150 miljoner dollar under 2004. Butikerna sprider sig som Starbucks i USA. Fem butiker i New York blir snart åtta. Fyra butiker i Los Angeles blir sju. Förutom ett par dussin butiker i Nordamerika finns American Apparel i London, Berlin, Frankfurt och snart Paris.

När man går in och köper en t-shirt på American Apparels flaggskeppsbutik på nedre Broadway i New York - en butik som omsätter upp till 18.000 dollar om dagen - ser man till en början ingenting av företagets politiska profil. Allt man ser är t-shirts, underkläder, barnkläder och modebilder på halvnakna människor i vardagsmiljöer.

Charney menar att det inte är social medvetenhet eller ”no logo-mentalitet” som är företagets viktigaste försäljningsargument, utan ungdom och sex.

I produktkatalogen för American Apparel visas bilder på företagets stolta arbetare i en fabrik i Los Angeles. Företaget tillverkar allting själva i sin egen fabrik och arbetarna får i snitt 12,50 dollar i timmen. Det är långt över minimilön och skyhögt över låglöneländerna dit det inte är ovanligt att man annars lägger ut sin entreprenad. Utöver detta får företagets anställda gratis språkundervisning och sjukvårdsförsäkringen betald.

Det fina i kråksången är att Charney på grund av detta också får enorm publicitet utan att behöva betala för den. I motsats till sina konkurrenter som H&M och Gap använder American Apparel inga fotomodeller utan visar istället ”verkliga” personer som besöker butiken. //Lisa Cronstedt

October 15, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8353e8f8369e2

Listed below are links to weblogs that reference Think out of the box:

Comments