« Skandias punktering | Main | Snubbarna i pyjamas kan avgöra valet »

11/01/2004

Ett val i närbild

Timmar kvar till amerikanarna går till val. Det handlar om att få ihop de 270 elektorröster som krävs för att bli USA:s näste president. På plats i Ohio, valets kanske viktigaste nyckelstat att vinna, pågår kampen för fullt om väljarnas förtroende.

De sista timmarna handlar inte om att utveckla strategier eller forma nya budskap. Utan om att få väljarna till vallokalen, och naturligtvis få dem att rösta rätt.

George W Bush och John Kerry flyger fram och tillbaks mellan de avgörande ”swing”-staterna som kommer att avgöra valutgången. Ohio har besökts upp till 80 gånger vid det här laget av de båda kandidaterna. De sista intensiva dagarna kommer Bush, Kerry eller någon av vicepresidentkandidaterna Dick Cheney eller John Edwards att varje dag besöka Ohio för att vinna de sista rösterna.

Medierna är fyllda med köpt reklam, PR inslag och mer eller mindre vinklade artiklar. De negativa reklaminslagen om motkandidatens brister växlas med positiva, förtroendeingivande bilder för den egna kandidatens förmåga att styra landet, familjen och säkra ”the American way of life”.

Visa bedömare här i USA anser att detta är den smutsigaste presidentvalskampanjen i historien. Samtidigt är det är uppenbart, från en kommunikativ utgångspunkt, att de negativa kampanjerna fungerar. Men ju närmre valet vi kommer desto viktigare blir de positiva budskapen. Att stärka bilden av den egna kandidaten.

Den personliga kontakten och samtalet med väljarna blir avgörande för att vinna valet. Därför pågår för fullt en omfattande kampanj för att nå ut till väljarna. Frivilliga och anställda partifolk knackar dörr och försöker träffa så mycket folk som möjligt. För att vinna Ohio behöver både republikanerna och demokraterna genomföra tusentals samtal med potentiella väljare.

Personliga möten och samtal med väljarna bygger på praktiska och uppdaterade listor över väljarkåren. En registrering som inte vore möjlig i Sverige. Under de senaste månaderna har de röstberättigade amerikanska medborgarna kartlagts noggrant av såväl demokrater som republikaner. I en taktisk vald ordning har möten genomförts med väljarna av frivilliga från respektive partiorganisation. knackar dörr och samtalar med väljarna.

Denna dörrknackningsmetod kallas för canvass och körs i flera vändor gentemot samma målgrupp i syfte att fånga in alla tänkbara väljare. Successivt skapas enorma register innehållande detaljerad information om de enskilda väljarnas frågor och eventuella osäkerheter om kandidaterna. Arbetet med canvass syftar både till att övertyga väljarna men lika hög uträckning om att få dem som är röstberättigade att faktiskt rösta.

Metoden var tidigare i praktiken död. TV tog över behovet av den personliga informationen och kontakten. Men när det handlar om marginaler och särskilt om att verkligen få iväg folk att rösta finns det ingen starkare opinionsbildning än det faktiska mötet mellan två personer.

De stora politiska sammankomsterna, såkallade rallyn, har tydliga inslag av folkfest. Rallys sker vid naturliga mötesplatser, som i kyrkan eller vid det lokala köpcentrumet. Med representanter både från politiken och mötesplatsens naturliga aktörer, till exempel präster, slåss partierna om att visa upp sig och sprida sina budskap. Budskapen är enkla: det är viktigt att rösta, vi behöver Din röst. Och inte minst att skicka signalen att Du inte är ensam om din åsikt.

Hur kommer då valet att gå? Vem kommer att vinna? För stunden lutar det åt en ny seger för Bush, men det är otroligt jämnt. Ingen kan med säkerhet säga vem som kommer att vinna. Och ja, det är troligt att vi även denna gång får se en utdragen röstsammanställning. Det kan faktiskt ta dagar innan vi med säkerhet vet vem som vunnit.

För oss svenskar ter sig den amerikanska valrörelsen som en bladning mellan total oreda och någon form av organiserat jippo. Men det går inte att blunda för engagemanget och möjligheterna när en av världens största demokratier går till val.

Peter Steere på plats i Ohio för Kerry kampanjen

November 1, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8353f7b1569e2

Listed below are links to weblogs that reference Ett val i närbild:

Comments