« Pitching blogs now a reality in Sweden | Main | Skrämselreportage från Sverige i Fox News »

11/25/2004

”Fisk ruttnar från huvudet”

”Om de ljuger för sina fruar är det stor risk att de också ljuger för styrelsen och revisorerna.” USA Today (Download SCAN1894_000.pdf) pekade i början av november på ett samband mellan bristande etik i näringslivet och privatlivet. Ett antal höga chefer i några av de största företagsskandalerna i USA under senare år; Enron, Tyco och Worldcom har också blivit avslöjade med byxorna nere.

 

Det finns ingen statistik över kärleksaffärer på arbetsplatser där höga chefer är inblandade, och många ekonomiska brott upptäcks aldrig, så sambandet mellan otrohet och bedrägeri går inte att fastställa. Men det finns enligt USA Today experter som inte är förvånade över mönstret som framträtt på senare tid.

Janis Abrahms Spring, psykolog och författare från Westport, Connecticut, menar att det finns en del gemensamma personlighetsdrag hos de som bedrar folk på och utanför arbetsplatsen. Spring, som specialiserar sig på otrohet och har många klienter inom affärsvärlden, säger att höga chefer blir vana vid att visas särskild hänsyn i allt de gör.

”En del personer ljuger ofta och bryter mot reglerna, det är ett sätt för dem att vara. De verkar anse att de har rätt att få alla sina behov uppfyllda, så du kan se ett sådant beteende inom alla områden.”, anser Spring, författare till How Can I Forgive You? 

Rekryteringskonsulter hävdar att företagen i allt större utsträckning begär mer ingående bakgrundskontroller och efterforskningar som går utanför de traditionella referensramarna, så att de kan hitta direktörer med högsta möjliga professionella och personliga etik. Information om moral och etik väger allt tyngre vid beslut om anställning eller befordran av direktörer.

Författaren och företagsstrategen Dave Stein säger att han rekommenderar att kandidaterna till toppjobben intervjuas minst en gång tillsammans med sina äkta hälfter för att skapa en mer komplett bild av personen. Därmed går det inte att utesluta att kandidaten varit otrogen, men ”om du vill att de ska vara med i ditt lag hjälper det att se hur personen agerar och observera hur de beter sig tillsammans med sin partner”, anser Stein.

När kommer detta till Sverige? 

Översatt till svenska förhållanden skulle detta kunna få konsekvenser för medias agerande. Det än så länge en skillnad mellan den anglosaxiska traditionen och den svenska när det gäller mediernas hänsyn till privatlivet. 

Kanske kommer dock svenska affärsmedier att visa minskad hänsyn till toppchefernas privatliv om sambandet mellan bristande moral i privatlivet och arbetslivet blir än tydligare. Då kan media på allvar börja hävda att det finns ett allmänintresse.//Ulf Nilsson

 

November 25, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8350b413753ef

Listed below are links to weblogs that reference ”Fisk ruttnar från huvudet”:

Comments