« "Miliblog" gives soldiers a voice | Main | Pitching blogs now a reality in Sweden »

11/23/2004

Inte bara julhandeln kan vara kassako

KatalogI går avtäcktes NK:s julskyltning i ett kallt och snöigt Stockholm. Julhandeln är här och julstämningen förstärks av vädret. Årets julklapp spås bli MP3 spelaren och e-julhandeln sägs öka. Enligt analysföretaget Forrester kommer e-julhandeln i Västeuropa att omsätta mer än 13 miljarder euro vilket är mer än den amerikanska e-julhandeln väntas omsätta. Fokus på julhandeln blir allt större för vart år som går och omsättningen blir allt högre.

Samtidigt som fokus riktas mot julhandeln och den möjlighet till ökad omsättning som den innebär ska inte andra helgdagar glömmas bort. I dag har 20 procent av den svenska befolkningen invandrarbakgrund och andelen med invandrarbakgrund är växande. En stor del av befolkningen med invandrarbakgrund har en annan kulturell och religiös identitet som påverkar deras konsumtion. Exempelvis är den muslimska högtiden Ramadan som följer på fastemånaden ett tillfälle för fest och presenter. Trots detta lyser marknadsföringsinsatserna med sin frånvaro under Ramadan. Ramadanskyltning är ännu inte ett begrepp i svenska språket och ingen förutspår vad som blir årets ramadanpresent.

Det finns naturligtvis ett samband mellan avsaknaden av marknadsföringsaktiviteter vid ickekristna helgdagar och att enskilda etniska gruppers köpkraft inte går att jämföra med majoritetbefolkningens.  Men invandrarnas köpkraft ska inte underskattas. Detta visar rapporten ”Den mångkulturella marknaden” som är utgiven av Timbro och författad av Bijan Fahimi och Anja Fridholm. Enligt denna uppgår köpkraften bland utrikes födda till den ansenliga summan av 113 miljarder kronor – vilket är 11 procent av den totala marknaden i Sverige.

Julhandel i all ära – men detta är inte det enda tillfället på året som helgdagar kan generera merhandel. De företag som är först på plan med offensiv marknadsföring vid ickekristna helgdagar har mycket att vinna. //Emma Grönlund

November 23, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d834377e2453ef

Listed below are links to weblogs that reference Inte bara julhandeln kan vara kassako:

Comments

mp3-spelaren? Har ni varit inne och norpat HUIs rapport innan "släpp"? :)

Posted by: N/. at Nov 24, 2004 2:50:32 PM

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=347361&previousRenderType=6

Platt TV spås vara årets julklapp såg jag i DN.

Annica

Posted by: Annica Tiger at Nov 25, 2004 1:42:51 PM