« Läsarnas favoritskandal | Main | Hatt pratar lett i nattmössan »

12/09/2004

Ett allt sjukare Sverige?

Svenskarna är ett allt friskare sjukt folk! Åtminstone om vi ska tro på statistiken. Vad beror då de gallopperande sjukskrivningstalen på? Det är lätt att falla till föga för de enkla förklaringarna och därmed de enkla lösningarna. Folk är lata, fuskbenägna och systemutnyttjare… Och då är lösningen helt enkelt att sänka ersättningsnivåerna i socialförsäkringssystemet.


På det sättet får vi folk ut i arbetslivet igen. Men är sanningen så enkel? För den som vill problematisera frågeställningen på ett djupare plan, rekommenderas läsning av Maciej Zarembas artikelserie i DN om det sjuka Sverige. Av hans ”reseskildring” framgår helt klart att vi måste söka svaren i en väv av systembygge, tradition och värderingar, socioekonomisk bakgrund, möjlighet att påverka sin arbetssituation etc. En klart mer komplicerad utgångspunkt, men också helt nödvändig för att vi ska få ett sant friskare Sverige utifrån en humanistiskt syn. //Mia Enayatollah

December 9, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8346dd91a69e2

Listed below are links to weblogs that reference Ett allt sjukare Sverige?:

Comments

Om någon trodde att svenskarnas attityd till sjukskrivning är en intern hemlighet, så tänk om. I det ungerska flygbolaget Malevs decemberutgåva av passagerartidningen Horizon finns en sektion som kallas Colorful News. På sid 24 står att läsa följande:
"If I don't feel like working...
It seems the Swedish welfare state pampers its citizens to such an extent that the people believe they can stay at home at the expense of social insurance, even if they are feeling a little tired. As one survey revealed, two thirds of Swedes believe that a rest is almost obligatory sometimes due to stress at work, and 70% think family problems give them the right to stay away from work."
Texten illustreras med ett foto på en ung blond man som sitter hemma och lyssnar på musik.

Posted by: Sredna at Dec 13, 2004 10:00:45 AM