« Ett allt sjukare Sverige? | Main | Coffeetable TV »

12/09/2004

Hatt pratar lett i nattmössan

Det är i sin ordning att svenska fackföreningar och byggföretag i ohelig allians stoppar lettiska konkurrenter med maffiametoder. Så måste man tolka krönikören Greger Hatt i Dagens Industri. "Alla verksamma i Sverige ska följa de lagar och regler som vi har kommit överens om - även på arbetsmarknaden", skriver han myndigt. Som sutte han fortfarande i regeringskansliet.

Men är det verkligen vad frågan handlar om? Vem påstår att det lettiska byggföretaget inte följer svenska lagar och regler? Ingen, så vitt vi vet. Detta är en fråga om kronor och ören, svenskt löneläge och effektivitet, ingent annat. Om man drar Hatts protektionistiska argumentation till sin spets borde Vaxholms kommun inte tillåta företag från andra kommuner att verka innanför kommungränsen. Kommunen borde, kort sagt, förbjuda att företag hyr in billig Norrländsk arbetsplats som tvingas bo i husvagnar för att utföra byggjobb i Vaxholm. Nej, fram för Vaxholmskt företagande!

En av EUs bärande idéer är som bekant att skapa EN marknad och främja konkurrensen inom unionen. Till konsumenternas fromma. //Jon Åsberg

December 9, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8346db76d69e2

Listed below are links to weblogs that reference Hatt pratar lett i nattmössan:

Comments

Är detta den Hatt som är rådgivare/talskrivare på Svenskt näringsliv?

Posted by: Anders M.L. at Dec 10, 2004 1:02:53 PM

Det har sagts i media att han agerar rådgivare åt Ebba Lindsö. Har för mig att Resumé hade en blänkare om att han kombinerade ett uppdrag åt Sv Näringsliv med krönikor i DI, men jag har ockå för mig att Sv Näringsliv sedan dementerade eller ville tona ned samarbetet.

Posted by: Jon Åsberg at Dec 13, 2004 11:56:15 AM

Rörlighet/marknad och hela valsen, vist är den fria rörligheten en av grundpelerna i EU, men alt har sin pris och det är enkelt att ha synspunkter om man inte är utsatt för varken lönedumpning eller konkurens.
Vilka unga vill hädanefter gå tre år på BA linje i gymnasiet, jobba 6000 tim. innan man är fullbetalt? för att jobba för 50 kr i timmen...
Kanske man snart får hämta hjälp i Polen när kranen läckar!

Posted by: Peer F.E P at Dec 15, 2004 8:49:17 PM