« Storsatsning på kundklubbar | Main | Kortsiktiga affärer i TV3 »

12/03/2004

Perssons vackra anlete

Följande småabsurda TT-meddelande kräver några reflektioner:

”2004-12-02 16:05 Persson tar Nuder i upptuktelse

Statsminister Göran Persson tar avstånd från finansminister Pär Nuders beskrivning av 40-talisterna som ett köttberg.

Jag har tagit ungtuppen Nuder i upptuktelse, sade Göran Persson på torsdagen.

Det var vid ett frukostmöte i onsdags som Nuder tog upp problemen med att hans generation 60-talisterna ska föda "köttberget av 40-talister", dit statsminister Göran Persson hör.

Enligt statsministern var finansministerns uttalande "inte särskilt begåvat".

- Vi känner oss ganska hårt trängda av dessa ungtuppar, och jag har i dag tagit honom i upptuktelse. Det var ett dumt uttalande, och det tror jag att han själv har förstått.

- Jag har tittat strängt på honom och frågat vad han egentligen menade. Och det var några stycken till som tittade på samma sätt, alla födda på 40-talet. Då spred sig en rodnad över unge herr Nuders vackra anlete, och så småningom förstod vi att han menat att vi har ett demografiskt problem i Sverige, sade Göran Persson efter riksdagens frågestund på torsdagen.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt protesterade under torsdagen mot Pär Nuders uttalande och krävde att han skulle be om ursäkt.

Copyright Tidningarnas Telegrambyrå AB”

Låt oss travestera det hela med att byta ut Nuder mot Messing. Det skulle ge:

”2004-12-02 16:05 Persson tar Messing i upptuktelse

Statsminister Göran Persson tar avstånd från infrastrukturminister Ulrika Messing beskrivning av 40-talisterna som ett köttberg.

Jag har tagit unghönan Messing i upptuktelse, sade Göran Persson på torsdagen.

Det var vid ett frukostmöte i onsdags som Messing tog upp problemen med att hennes generation 60-talisterna ska föda "köttberget av 40-talister", dit statsminister Göran Persson hör.

Enligt statsministern var infrastrukturministerns uttalande "inte särskilt begåvat".

- Vi känner oss ganska hårt trängda av dessa unghönor, och jag har i dag tagit henne i upptuktelse. Det var ett dumt uttalande, och det tror jag att hon själv har förstått.

- Jag har tittat strängt på henne och frågat vad hon egentligen menade. Och det var några stycken till som tittade på samma sätt, alla födda på 40-talet. Då spred sig en rodnad över fröken Messings vackra anlete, och så småningom förstod vi att hon menat att vi har ett demografiskt problem i Sverige, sade Göran Persson efter riksdagens frågestund på torsdagen.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt protesterade under torsdagen mot Ulrika Messings uttalande och krävde att hon skulle be om ursäkt.”

Två i grund och botten lika TT-meddelanden som får en helt annan klang genom att byta ut könet på den det handlar om. I det ena fallet uppfattar vi Göran Persson som skämtsam med glimten i ögat, småjabbandes med polaren Nuder. I det andra uppfattas han som översittande och patriarkalisk. Men framförallt obehagligt sexistisk.

Förutom att meddelandet i sig illustrerar faran med att skämta i media – det kan se bra ut på TV, men omskrivet i text kan det bli något helt annat – visar Göran Perssons uttalande prov på en hur långt vi har kvar till ett jämställt samhälle.

Göran Persson försöker oskadliggöra Nuders klantiga uttalande genom att utnyttja en intern grabb- och kompisjargong (”unge herr”, ”vackra anlete”, ”rodnad”).  På åskådarplats tycks alla le och ha överseende samtidigt som vi hade hängt honom högt om det hade handlat om en kvinnlig minister. Genom att kunna ”grabbskämta” har Göran Persson alltså ett större spelrum när det kommer till att knäppa manliga ministrar på näsan än kvinnliga och han utnyttjar det dessutom. Både samhället som enbart diskuterar Nuders uttalande och Göran Persson verkar ha en dålig känsla för jämställdhet.

Den som gör sig skyldig till ett "inte särskilt begåvat" uttalande är alltså även Göran Person himself. Han ska veta bättre än att skämta i media och ska framförallt veta ännu bättre än att locka sig till att ”grabba sig lite” med Nuder. Och vi på åskådarplats ska veta bättre än att ha överseende med Perssons subtila grabbighet.//Hans Grundberg

December 3, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8345e0aef69e2

Listed below are links to weblogs that reference Perssons vackra anlete:

» gomez article from gomes blog
it's my opinion on that theme [Read More]

Tracked on Apr 26, 2006 6:27:22 PM

Comments

>Han ska veta bättre än att skämta i media och
>ska framförallt veta ännu bättre än att locka
>sig till att ”grabba sig lite” med Nuder.

Det där var så PK att jag vill kräkas.

Posted by: AL at Dec 3, 2004 2:44:56 PM

Jag reagerade starkt på Nuders beskrivning av 40-talisterna som ett "köttberg" som belastade 60-talisterna.
När sedan statsministern kom med sin kommentar till det hela, där jag upplevde att han försökte överskyla Nuders stora fadäs genom att leende skämta bort det hela, då kände jag mig skrämd över hur det här landet håller på att utvecklas.
Skall man tro att den där jargongen ständigt finns bakom kulisserna i politiska sammanhang? Kan vi ha en statsminister som ser det hela som något att skämta om? En blunder av en ungtupp? Kan vi ha
en sådan statsminister och kan vi hysa respekt för landets finansminister om han bara är en obetänksam ungtupp?

KW

Posted by: K wikholm at Dec 4, 2004 11:41:35 AM

"Köttberg" eller "Jätteproppen Orvar"? Oavsett lämpligheten är båda roligare än att "vi har ett demografiskt problem".

Posted by: Sredna at Dec 8, 2004 10:30:23 AM

också kan han ju låta bli att sälja sig till er!...men moderaterna i helsingborg kanske behöver få tal leverade av persson?

Posted by: igghe stursk at May 8, 2007 10:26:04 PM

fascinating and informative, but would participate in something more on this topic?

Posted by: Paydaysam at Feb 11, 2009 7:48:36 AM