« 10 000-dollarsdrinken | Main | Perssons vackra anlete »

12/03/2004

Storsatsning på kundklubbar

McDonalds startade under hösten gratistidningen Våra Barn, med en upplaga på 300 000 exemplar. Tidningen distribueras på McDonalds restauranger, samt på barn- och på mödravårdscentraler. Allt fler företag inom dagens handel satsar på kundklubbar. Ett plastkort ger rabatt och erbjudanden hos butikerna, samtidigt som de får kontroll över våra inköp för att rikta sin marknadsföring. Genom att dela ut gratis magasin i butiker skapar företagen en positiv image kring sitt varumärke. Sättet att nå konsumenterna håller idag på att förändras – snabbt och mycket.

Samtidigt som satsningen på kundklubbar växer blir kundtidningarna allt mer avancerade. Kundklubbarna anställer idag journalister och flera företag har under de senaste åren börjat frilansa på kundtidningarna. Under julen bombarderas svenskarnas brevlådor med julerbjudanden. Lockrop som gratisglögg, pepparkakor, julmusik, rofylld shopping och olika rabatter försöker få oss att shoppa loss till våra nära och kära.

Kundklubbar innebär dock stora kostnader för företaget och behöver inte innebära att det ger billigare varor. Ett företag som exempelvis inte har någon kundklubb är lågpriskedjan Willys, anledningen är just affärens lågprisprofil. Inför julhandeln kan det ge mer att göra en prisjämförelse innan man handlar än att glädjas åt återbäringen från kundkortet när den kommer. //Lisa Cronstedt

December 3, 2004 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83540fa8c69e2

Listed below are links to weblogs that reference Storsatsning på kundklubbar:

Comments