« Sabo - det känns tryggt! | Main | Flytt med politiska förtecken – till gagn för vem? »

01/28/2005

En sluten cirkel?

Från början var Bell Systems, eller AT&T som det heter idag, USA:s telefonmonopol. Men i konkurrensens förlovade land är monopol oacceptabla. Här hindras inte bara konkurrenshämmande företagsfusioner, utan här bryts även befintliga bolag upp. I en uppgörelse med Justitiedepartementet 1984 delades därför bolaget upp i AT&T (”ma bell”) och sju regionala telefonbolag (”the baby bells”). AT&T fick syssla med rikssamtal och baby-bell bolagen fick ta hand om lokalsamtalen.

Ett av dessa regionala bolag heter Southwestern Bell och blev grunden i SBC Communication. I en aggressiv expansionsstrategi, har SBC Communication under det senaste decenniet bland annat förvärvat två av de övriga sex ”baby-bell” bolagen; Ameritech och Pacific Tel. Tillsammans med Bell South, äger man också USA:s största mobiltelefonoperatör, Cingular, och spekulationerna om ett samgående mellan SBC och Bell South har länge gått varma.

Nu skriver Wall Street Journal istället att SBC och AT&T ska gå samman, rent tekniskt genom att SBC lägger ett bud på AT&T. Affären ska enligt tidningens källor vara nära förestående.

Men vänta; AT&T och SBC (dvs SW Bell, Ameritech och Pacific Tel)? ….var det inte ungefär där vi började för drygt 20 år sedan?

Det visade sig nämligen finnas stora skalfördelar inom telefoni, och många kunder uppskattar paketerbjudanden i form av rikssamtal, lokalsamtal, internetuppkoppling, osv från samma leverantör. Därmed inte sagt att uppbrytningen av AT&T för 20 år sedan inte varit avgörande för att skapa den konkurrenssituation som finns på den amerikanska telekom-marknaden idag.

Ylwa Häggström

January 28, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8350d323c53ef

Listed below are links to weblogs that reference En sluten cirkel? :

Comments