« En sluten cirkel? | Main | Sverige bäst! Igen! »

01/28/2005

Flytt med politiska förtecken – till gagn för vem?

I början av veckan presenterade regeringens utredare hur man från statens sida ska kompensera de orter som drabbats av försvarsnedläggningarna. 2700 statliga jobb på olika myndigheter ska flytta från i första hand Stockholm till Arvidsjaur, Visby, Kristinehamn, Karlstad och Östersund.

Tusentals anställda med unik kompetens ställs inför valet att antingen bryta upp sitt liv i Stockholm och ta med sig familjen och flytta med verket eller att söka ett nytt arbete. Eftersom statliga myndigheter är specialiserade inom sitt område ställs höga krav på de anställdas kompetens. Merparten av dessa är således inte 30 år eller yngre utan snarare 50+. Att i denna fas av livet söka ett nytt arbete är inte helt okomplicerat.

Vad som dock verkligen kan ifrågasättas är den enorma kapitalförstörelse som dessa utlokaliseringar medför. Tidigare erfarenheter visar att det tar flera år innan myndigheten fungerar tillfredsställande. Idén att flytta runt människor på detta sätt är näst intill löjeväckande. Och vad blir alternativet när de anställda inte vill flytta med sitt arbete? Kan officerare och generaler på Gotland ta jobb som konservatorer på Riksantikvarieämbetet i Visby? Vad kan maskinister och tekniska ingenjörer i Östersund om livsmedel?

Att nya myndigheter etableras utanför Stockholm är regionalpolitiskt korrekt, nu senast etablerades djurskyddsmyndigheten i Skara. Flertalet tidigare utlokaliseringar visar att arbetssökande på de orter som välsignas med ett verk eller myndighet helt saknar kompetens som ligger i närheten av den som efterfrågas. Pendling, distansarbete och dyra arbetsresor är en konsekvens som spås kosta åtskilliga miljoner per verk/myndighet och år. Det är förvånande att protesterna från de berörda arbetstagarna inte hörs mer!

Claes Kugelberg

January 28, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83470471a69e2

Listed below are links to weblogs that reference Flytt med politiska förtecken – till gagn för vem?:

» Buy tramadol. from Buy tramadol online cod.
Where buy tramadol click here. Buy tramadol in the united states. Buy tramadol at a cheap price online. Buy tramadol. [Read More]

Tracked on Jun 12, 2009 3:25:24 PM

» Phentermine adipex. from Picture of phentermine.
Cheap phentermine online. [Read More]

Tracked on Jul 7, 2009 12:23:18 AM

Comments

Att regeringen med berått mod väljer att sabotera verksamheten i flera år på de myndigheter man flyttar på, kan knappast tolkas som att man tycker att det är viktig verksamhet som bedrivs där. Då vore det bättre att lägga ner än att flytta.

Posted by: Sredna at Jan 28, 2005 1:29:03 PM

"Merparten av dessa .... är 50+. Att i denna fas i livet söka ett nytt arbete är inte helt okomplicerat"

Frågan är dock om användadet av skattebetalarnas medel ska avgöras av 50+-åringars förmåga att hitta nya jobb?

En bra beslutsordning borde vara: 1)Om verkets arbetsuppgifter är överflödiga, lägg ner det. 2)Om arbetet kan göras billigare i glesbyggden, flytta det. 3)Gäller varken 1 eller 2 så kan det få vara kvar i Stockholm...

Posted by: Ylwa at Jan 28, 2005 3:41:49 PM

Vore det inte enklare att helt enkelt flytta all statlig verksamhet utan att lägga ner regementen? Om regionalspolitiken är så viktigt så borde de satsa redan nu för att rädda jobben i utflyttningsbygder exempelvis skulle de kunna förlägga alla department efter inlandsbanan och Skatteverket till Karesuando. Det skulle ju lösa en del bostadsbristen i Stockholm och låta Billström uppfylla en del av sina vallöften.

Posted by: Bohem at Jan 28, 2005 3:51:50 PM