« Mediemagasinets satir gör mediekritiken lättviktig | Main | The Economist blundar för immateriella värden »

01/25/2005

Hur man än vänder sig har man skinkan bak…

…sjöng Werner & Werner (Sven Melander och Åke Cato) i en ”julvisa” på 90-talet. Detsamma kan sägas gälla för ledande befattningshavare med bonusavtal.

I spåren av börsbubblan kring millennieskiftet fördes en livlig debatt kring lämpligheten, eller snarare olämpligheten, av bonusprogram kopplade till börskursens utveckling. Ett av de mest bespottade exemplen i sammanhanget var Skandias ”share-tracker”… Istället förespråkades att bonusprogram skulle vara kopplade till sådant som företagsledningen har större möjligheter att själva påverka – exempelvis bolaget resultatutveckling.

De senaste dagarna har flera svenska media fångat upp kritik som framförts gentemot AstraZenecas koncernchef Tom McKillop, med anledning av dennes bonus på 1 miljon pund för 2004. Enligt brittiska tidningar har stora aktieägare krävt att McKillop ska avstå sin bonus eftersom börskursen i AZ fallit med 30 procent under året. Anledningen till det stora bonusutfallet är nämligen just det faktum att McKillops bonus inte är kopplad till aktiekursen, utan till utvecklingen av vinst per aktie.

Som sagt, hur man än vänder sig har man skinkan bak.

Vi tror att nyckeln till framgång, i bonusprogrammens svåra balansgång, är en kombination av måttfullhet och en mycket tydlig kommunikation av de principer som styr slutnotan.

Ylwa Häggström

January 25, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8350d1b8953ef

Listed below are links to weblogs that reference Hur man än vänder sig har man skinkan bak…:

Comments