« Tio år efter jordbävningskatastrofen | Main | Mediemagasinets satir gör mediekritiken lättviktig »

01/21/2005

Livsstilsmedia – en växande trend

8113170Media har alltid påverkat våra livsstilar. På senare tid har tv-program som Sex and the city fått unga kvinnor att vilja vara ”storstads chica” – gärna med ett par skor från Manolo Blahnik på fötterna och FAB-5 har ökat modeintresset hos män. Det senare har bland annat medfört att ett antal modetidningar för män kommer att lanseras i Sverige under våren. 

Men tv:s påverkan på människors livsstilar slutar inte där. På Kanal 5 kan vi i vår se ”Amish in the city” – en dokusåpa där Amishungdomar med sin djupt religiösa och konservativa livsstil åker till Los Angeles för att leva med andra ungdomar och prova allt som inte är tillåtet i Amishfolkets egen livsstil.

Redan under hösten kunde de svenska tv-tittarna roa sig åt ”Par på prov” där två kvinnor byter familj och livsstil med varandra. De två dokusåporna är exempel på en växande trend - att göra underhållning genom att utmana och därmed ifrågasätta människors värderingar och livsstilar.

Den ökande medialiseringen av människors livsstilar gör våra värderingar allt mer ifrågasatta och politiserade. Det som på ytan verkar annorlunda blir därmed okej att ifrågasätta och utmana. Men samtidigt blir de livsstilar som media kommunicerar snarast schabloner och den komplexitet som ligger bakom våra val av livsstilar blir undanskymda för att passa den förenklade bilden.

Emma Grönlund

January 21, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8343ab17153ef

Listed below are links to weblogs that reference Livsstilsmedia – en växande trend:

Comments

Media har alltid schabloniserat livsstilar, men är det verkligen en växande trend att "göra underhållning genom att utmana och därmed ifrågasätta människors värderingar och livsstilar"?

Jag tänker på den påverkan på omvärlden som t.ex. såpor som Dallas, Dynastin osv. hade på 80-talet. Dessa serier sändes i länder där människor hade radikalt annorlunda livsstilar. Ibland kunde de till och med bidra till att förändra samhällsklimatet i hårt styrda stater.

Jag tror tvärt emot att vi går mot en ökad diversifiering i valet av livsstil. Det finns fler källor att ösa ur för att skapa sin egen världsbild och sin egen identitet. Jag har mindre gemensamt med grannen över gatan jämfört med en communitymedlem på andra sidan jorden. De relationer, upplevelser och kanaler som påverkar mig är inte längre bundna till den fysiska platsen jag befinner mig på utan sker genom en filtrering av intryck från människor i en global "närmiljö". Flummigt, men ganska fint också.

Posted by: Fredrik at Jan 25, 2005 10:37:27 AM