« Livsstilsmedia – en växande trend | Main | Hur man än vänder sig har man skinkan bak… »

01/24/2005

Mediemagasinets satir gör mediekritiken lättviktig

SVTs ”Mediemagasinet” är kul och underhållande när de kritiserar främst kvällspressens arbetsmetoder. Kvällstidningarnas chefredaktörer fick känna på sina egna intervjumetoder. Men Aftonbladets Gerdin och Expressens Otto är inte imponerade och avfärdar programmet som ”pinsamt”. Egentligen lite märkligt eftersom kvällstidningar brukar gotta sig i tv-program som just är pinsamma! Varför inte rubriker med ord som ”TV:s mediechock”. Eller ”Gerdin rasar”?

SVT försvarar sig i Resumé med att ”det är möjligt att äldre journalister har svårt att förstå satir”. Men det trista är att det ju inte finns något kritiskt granskande program som verkligen tar itu med medias arbetsmetoder. Här behövs en öppen debatt där även medias egna representanter medverkar.

Genom att SVT valt att göra programmet satiriskt – blir kritiken verkningslös mot de fenomen som man vill åt. Det blir alltså lättare för de kritiserade att inte delta i debatten och bara nöja sig med att vägra kommentera med hänvisning till det pinsamma programupplägget.

Om SVT istället valt en rakare kritik hade programmet inte varit lika underhållande, men det hade definitivt gjort det svårare för kvällspressen att smita undan.

Dessutom har SVT valt den säkra vägen när allt kan bortförklaras som ”satir” och gör precis som Michael Moore som kallar sina program för ”underhållning” så fort han blir utsatt för kritik.

Mart Maandi

 

January 24, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8343a9eed53ef

Listed below are links to weblogs that reference Mediemagasinets satir gör mediekritiken lättviktig:

Comments

Det är litet svårt att förstå var du står i denna fråga. Var programmet "kul och underhållande" och lät tidningarna "känna på sina egna intervjumetoder" eller var det "pinsamt" ? (Jag kan tyvärr (?) inte se svensk teve.) I alla tider har ju satir och ironi varit ett av de verksammaste medlen för kritik och långt ifrån "verkningslöst". (Låt mig drämma till på en gång med Swift och "A Modest Proposal" - men det finns ju gott om modernare exempel, tänk t.ex. Tage Danielsson.) Om de drabbade inte fattade satiren vore väl det förödande för dem. Eller var programmet dåligt gjort?

Det är i och för sig sant att vi nu lever i en postironisk era -"Björnegenerationen", som någon skrev. Kanske barn- och ungdomsredaktionen skulle ta hand om mediekritiken, då går den kanske hem.(OBS ironi OBS).

En liten utläggning vore intressant, åtminstone för dem som inte kunna se programmet i fråga.

Posted by: Bengt O. at Jan 24, 2005 10:43:51 AM

Hela programmet finns att se på http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=7457

En sak som SVT börjar bli bra på är att lägga ut sina program på webben.

Posted by: Pär Henriksson at Jan 24, 2005 3:08:14 PM

När jag skrev ovanstående kommentar hade jag inte sett programmet ifråga:det har jag gjort nu på SvTs website. Jag skulle vilja ändra texten ovan från "Det är litet svårt att förstå var du står i denna fråga" till "Det är fullständigt obegripligt hur du kan reagera negativt på denna strålande satir."

Vänligen

Posted by: Bengt O.Bengt O. at Jan 25, 2005 11:37:15 AM

Jag gillar underhållning. Mediemagasinet var ett underhållande program. Men problemet är att kvällstidningarna nu kan smita undan alldeles för lätt från att diskutera sina arbetsmetoder.

Likaså kan SVT glida undan kvällstidningarnas kommentarer, när de väljer en sådan programform. Allt detta hade inte varit ett problem om vi hade haft massor av kritiska mediegranskande program. Nu har vi inte det.
/Mart Maandi

Posted by: Mart Maandi at Jan 25, 2005 11:56:23 AM

Jag tror att min poäng (om det nu finns nån) inte går hem trots att jag är alldeles o-ironisk. 1) SVT visar genom en bitande satir hur grotesk en del av kvällstidningsjournalistiken är
2) Tidningarna vill inte kommentera. Antingen har de inte fattat det hela eller dom väljer att tiga ihjäl kritiken 3) Tidningarna och deras redaktörer framstår som humorlösa eller dumma - löjet kvarstår på deras bekostnad. 4) De som sett SVTs program kommer ihåg det nästa gång de ser de överdrivna rubrikerna. Kvällstidningarnas trovärdighet ifrågasätts.

Så tror och hoppas jag att det fungerar. Självfallet behövs det också mer etablerad kritik som arbetar med vedertagna metoder. Men nog var satiren effektiv?

Astrid Lindgren skrev Pomperipossa i Monismanien 1976 och fällde nästan en regering. Hade det varit idag hade hon väl blivit anklagad för att tro på häxor.

Posted by: Bengt O. at Jan 25, 2005 5:27:34 PM