« Sverige bäst! Igen! | Main | Blogging for a free world »

02/01/2005

Att överträffa förväntningarna är inte alltid bra

I förra veckan kom Nokias rapport för fjärde kvartalet 2004. Vinsten, på 23 eurocent per aktie, var både väsentligt bättre än vad marknaden hade väntat sig och bättre än de 18 eurocent som Nokia själv hade prognostiserat. Nästan 30 procent bättre än väntat och marknadens reaktion lät inte vänta på sig. Nokiaaktien steg ordentligt på rapporten, och hörde till veckans vinnare på börsen.

Omedelbart höjdes röster att bolaget borde ha lämnat en prognosuppdatering, en så kallad "omvänd vinstvarning", och att det nu borde utredas om Nokia brutit mot börsens noteringskontrakt. Men hur allvarligt är det egentligen om man rapporterar bättre resultat än väntat? Är det inte rätt mänskligt att vilja överträffa förväntningarna? Och är det inte bara bra att det "går bra" för bolaget?

Sanningen är att det ÄR allvarligt med stora prognosavvikelser - oavsett åt vilket håll de utfaller. Möjligen till och med lite värre med "positiva avvikelser". För lite förenklat kan man säga så här: Om resultatet blir sämre än väntat, kan bara de som redan äger bolaget sälja -- medan om resutatet blir bättre än väntat så kan alla köpa...

Nokia är en stor aktie med hög likviditet och den väger tungt i index. Att missa en uppgång i en sån aktie gör ont för en förvaltare. Det må vara mänsligt att vilja överträffa förväntningarna, men i aktiemarknadssammanhang gör man nog ändå klokast i att försöka hålla sig så nära verkligheten man bara kan.

Ylwa Häggström

February 1, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8347088e469e2

Listed below are links to weblogs that reference Att överträffa förväntningarna är inte alltid bra:

Comments

Det kan ju vara bra att tillägga att inte alla tjänar på en kursuppgång. För de som blankat aktien är det nog inte så roligt att aktien avsevärt överträffar prognoserna. Kan bli mycket stora förluster.

Posted by: Någon at Feb 1, 2005 5:05:29 PM

Jag gjorde mig av utrymmesskäl skyldig till en betydande förenkling. Så visst har du helt rätt i det du påpekar - man kan förlora inte bara relativ utan även absolut avkastning när kursen stiger.

/Ylwa Häggström

Posted by: Ylwa at Feb 2, 2005 2:04:02 PM