« January 2005 | Main | March 2005 »

02/28/2005

Objektifiering av kvinnor

“Rice's coat and boots speak of sex and power…”, slår anrika Washington Post fast.

”Laila, kolla Condis nya sexiga stil”, utropar Expressen.

Två färska exempel på medias beklagliga objektifiering av kvinnor. Visst har Laila Freivalds en hel del att lära av Stanfordprofessorn Condoleeza Rice, men det har varken med kläder eller utseende att göra.

Gabriel Rodau

February 28, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (1) | TrackBack

02/25/2005

Inte ens Gud kan hjälpa Kristdemokraterna

I går kväll gästade Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund den skicklige Åke Ortmarks program i TV8 och fick frågan vad gör Gud? Hägglund kunde inte ge undrande tittare något riktigt bra svar trots att Ortmark på sitt karaktäristiska sätt ändå vred och vände på frågan ett antal gånger. På den mer direkta frågan om Gud kunde hjälpa Kristdemokraterna över fyra procent spärren i nästa val lämnade Hägglund desto klarare besked att det inte var ett av Guds arbetsområden.

Kristdemokraterna är det parti som framförallt lett den mediala kampen mot socialdemokraternas maktmissbruk då man bl.a. deklarerade i en debattartikel att göra rent hus bland sossepampar i högskolevärlden i händelse av valseger. Att Kristdemokraterna för kampen mot en osund utnämningspolitik är bra men heller ingenting konstigt eftersom den arbetsordningen deklarerades redan i höstas i valalliansens startdokument. Med tanke på opinionsläget så är förmodligen det största hotet mot en borglig valsegerjust nu inte från s utan snarare från kd själva dessvärre. Kommer kd inte in i Riksdagen så faller hela alliansen. Och där kunde som sagt inte ens Gud hjälpa till.

David Ignäs

February 25, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (1) | TrackBack

02/24/2005

Elagu Vaba Eesti!

Flagga

I vår kommer freden att firas och att det var 60 år sedan Tyskland kapitulerade. Freden bröt ut och konfettin snöande ner på Kungsgatan 1945. Många av de allierades representanter kommer att fira freden i Moskva.

Orden ”fred och frihet”, går liksom hand-i-hand och krigets slut ska givetvis firas. Men svårigheten uppenbarar sig när freden för halva Europa inte innebar någon frihet 1945. Istället byttes kriget ut mot en nästan 50-årig ockupation och gränslös terror. Friheten infann sig inte för 60 år sedan, vilket man kanske vill fira i Moskva, utan för 14 år sedan, då Sovjetunionen upplöstes och friheten och självständigheten för halva Europa kunde återupprättas.

Idag, den 24 februari firas att den var 87 år sedan Estland blev självständigt. Jag tror att jag firar genom att kasta ut lite konfetti på Kungsgatan. Elagu Vaba Eesti! (Leve det fria Estland!) 

Mart Maandi

February 24, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (0) | TrackBack

02/23/2005

Den fria televisionen

Det ska sägas direkt; undertecknad är nolaskogsare i exil, och tillika passionerad modoit. Så den vill avfärda detta som ett partsinlägg får göra det.

Sveriges television har de senaste veckorna uppmärksammats för sin reklamkampanj Fri Television. Efter att ha sett Olle Palmlöfs inhopp som sportkrönikör i SVT härom kvällen så ställde jag mig frågan ”fri från vad”? Här är några alternativa svar:

Vinjetten ”Initierat” till krönikörens sågning av framför allt hockeyspelaren Peter Forsberg får väl sägas vara fri från självkritik (krönikan finns att se och höra på svt.se).

Påståendet att Peter Forsbergs deltagande i MQ:s reklamkampanj motiverades av att ”mycket vill ha mer” och ”rik vill bli rikare” måste anses fritt från sanning eftersom intäkterna från arbetet tillföll Modo Hockey och stiftelsen Icebreakers och inte Peter själv.

Helt fri från logik kändes formuleringen att Marcus Näslund pga att han är djupt religiös borde vilja betala miljontals kronor i förmögenhetsskatt till svenska staten.

Fri från företagsekonomiska baskunskaper var helt klart kommentaren om varför priset för spel vid nybyggda Veckefjärdens GK (där Peter är en av investerarna) är högre än på andra banor i trakten. Och som en bisats; det står varje golfspelare fritt att välja om han eller hon vill spela där eller inte. Det är inte en avgift som tas ut bara för att man äger ett set golfklubbor. På så vis skiljer sig green feen exempelvis från avgiften till den Fria Televisionen.

Möjligen är det SVT:s ambition att sända inslag fria från kvalitetsgranskning?

Ylwa Häggström

Ps. Nolaskogs, för den som är obekant med termen, syftar på Örnsköldsvik, ordagrann betydelse ”norr om skogen” (skogen=Skuleskogen)

February 23, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (0) | TrackBack

Märklig brist på källkontroll

År efter år publicerar landets medier DSM undersökning av Sveriges viktigaste makthavare, idag t ex Dagens Industri. Ingen verkar orka ta reda på vad DSM är för något. Rolf van den Brink snuddar vid det i en krönika om ”Årets värsta listor.” Rolf tror att enkäten är skickad till redaktörens journalistkompisar. Man kan dock undra vilka kompisar redaktören för DSM egentligen har.

DSM var fram till tidigt 70-tal Sveriges Marknadsförbunds tidning och uttyddes Den Svenska Marknaden. Utgivningsrätten köptes av den avgående vd och har sedan dess varit ett forum för personliga funderingar kring frågor som Estonia och Palmemord. DSM ska nu uttydas ”Debatt, Sanningssägande, Mediekritik”.

DSM har givetvis rätt att ge ut vad dom vill, och skicka vilka listor de vill till andra medier. Men där borde det ta stopp.

Bo Jansson

February 23, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (1) | TrackBack

02/22/2005

Oberoende SVT

Flower_corpblue

SVT är oberoende, hävdar SVT.

”Granskningsnämnden för radio och TV har på eget initiativ beslutat att granska om det förekommer otillbörlig sponsring av Richter, det program som handlar om snowboard och andra nya vintersporter som sänds i Sveriges Television.” (länk)

”Sponsringspriserna framgår i SVTs sponsorkalender för 2005. Här listas evenemang för evenemang, med antal beräknade tittare, antal skyltar och ett fast pris. Det erbjuds också paketpris, för exempelvis alla alpina världscupstävlingar (700 000 – rena fyndet, jämfört med en VM-vecka) eller ett gäng mer eller mindre intressanta ishockeyturneringar (en miljon jämnt). Dyrast på listan: friidrotts-VM i augusti för 1,2 miljoner, medan det är rena fyndpriset på finalen i fotbollens Women’s Cup: 40 000, om Sverige är med i finalen.” (länk)

”Sju anmälningar hade kommit in till Granskningsnämden om programmet "Agneta", som visades i SVT den 4 juni, i samband med lanseringen av hennes comeback-album. Programmet var delvis producerat av artistens eget bolag, Agneta Fältskog Production.” (länk)

”Sveriges Television har fällts för otillåten sponsring av Svenska Idrottsgalan 2002. I den direktsända galaföreställningen, som var sponsrad av bland annat Svenska Spel, delades priser ut för det gångna årets främsta idrottspresentationer.” (länk)

Men Granskningsnämnden är väl oberoende i alla fall?

Granskningsnämnden – som ansvarar för att bl a SVT följer lagar och tillståndsvillkor– utses av regeringen. I nämnden sitter t ex Annika Åhnberg, tidigare socialdemokratiskt statsråd och Sören Thunell, tidigare informationschef för socialdemokraterna och pressekreterare i statsrådsberedningen, Vidare återfinns här Ella Niia, som är förbundsjurist på Hotell- och restaurangfacket och tidigare förbundsjurist för LO samt den moderata riksdagsledamoten Lena Adelsohn Liljeroth. (länk)

Pär Henriksson

February 22, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (0) | TrackBack

”Tonårsmamman som satte jättarna på plats”

Ännu en gång skriver Dagens Industri en artikel om en affärshändelse och låter hela artikeln kretsa kring att personen i fråga är mamma. Varför har våra svenska tidningar detta enorma behov av att peka ut att en person är just mamma. I tid och otid kopplas kvinnor i till exempel affärssammanhang ihop med sina barn. Kvinnliga VD:ar får frågor om hur de löser ”barnfrågan”, medan manliga motsvarigheter tillfrågas om jakten och golfen. När får vi se rubriken ”Tonårspappan Svanberg levererar pangresultat”?

Gabriel Rodau

February 22, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (3) | TrackBack

02/21/2005

Efterfrågas: Klarspråk

Det är skönt med klarspråk. Helstatliga Indian Oil är Indiens största företag. På hemsidan står följande: "IndianOil is currently metamorphosing from a pure sectoral company with dominance in downstream in India to a vertically integrated, transnational energy behemoth." Ingen vettig indisk politiker vill begränsa bolagets tillväxt. Energimarknaden i världen omstruktureras. Om man inte äter så äts man. Men ingen svensk politiker, varken borgerlig eller socialdemokrat har vågat förklara detta för sina väljare, när det gäller Vattenfall.

Per Ola Bosson

February 21, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (0) | TrackBack

Folkhemmets nya kläder

För några veckor sedan träffade jag journalisten Christopher Caldwell (Weekly Standard) som besökte Sverige för att förstå hur invandringen påverkar ett land med en historiskt stark etnisk gemenskap - inte minst samlad kring en världsberömd välfärdsstat. I den läsvärda artikeln intervjuas bl a Mauricio Rojas, som ges tillfälle att förklara delar av den i dagarna hett omdiskuterade folkpartistiska integrationspolitiken.

Tove Lifvendahl

February 21, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (0) | TrackBack

02/18/2005

Den oumbärliga mobilen

Är det inte underbart att vi numera är helt handikappade utan vår mobiltelefon – både i jobbet och privat? Att tidpunkt och plats för en träff blivit något flytande som bestäms per mobil efter initialt utsatt tid. Till och med i skidbacken känner man ett mått av stress, när man väntat på någon i fem minuter och inte kan nå denna på mobilen. Hinner jag ta ett åk eller ska jag vänta här som vi sa? Detta skriver Karin Ström i dagens Svenska Dagbladet – en rolig iakttagelse av hur vi ändrat vårt beteende sedan mobilens erövringståg. Läs den!

Linda Milestad

February 18, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink | Comments (1) | TrackBack