« ”Tonårsmamman som satte jättarna på plats” | Main | Märklig brist på källkontroll »

02/22/2005

Oberoende SVT

Flower_corpblue

SVT är oberoende, hävdar SVT.

”Granskningsnämnden för radio och TV har på eget initiativ beslutat att granska om det förekommer otillbörlig sponsring av Richter, det program som handlar om snowboard och andra nya vintersporter som sänds i Sveriges Television.” (länk)

”Sponsringspriserna framgår i SVTs sponsorkalender för 2005. Här listas evenemang för evenemang, med antal beräknade tittare, antal skyltar och ett fast pris. Det erbjuds också paketpris, för exempelvis alla alpina världscupstävlingar (700 000 – rena fyndet, jämfört med en VM-vecka) eller ett gäng mer eller mindre intressanta ishockeyturneringar (en miljon jämnt). Dyrast på listan: friidrotts-VM i augusti för 1,2 miljoner, medan det är rena fyndpriset på finalen i fotbollens Women’s Cup: 40 000, om Sverige är med i finalen.” (länk)

”Sju anmälningar hade kommit in till Granskningsnämden om programmet "Agneta", som visades i SVT den 4 juni, i samband med lanseringen av hennes comeback-album. Programmet var delvis producerat av artistens eget bolag, Agneta Fältskog Production.” (länk)

”Sveriges Television har fällts för otillåten sponsring av Svenska Idrottsgalan 2002. I den direktsända galaföreställningen, som var sponsrad av bland annat Svenska Spel, delades priser ut för det gångna årets främsta idrottspresentationer.” (länk)

Men Granskningsnämnden är väl oberoende i alla fall?

Granskningsnämnden – som ansvarar för att bl a SVT följer lagar och tillståndsvillkor– utses av regeringen. I nämnden sitter t ex Annika Åhnberg, tidigare socialdemokratiskt statsråd och Sören Thunell, tidigare informationschef för socialdemokraterna och pressekreterare i statsrådsberedningen, Vidare återfinns här Ella Niia, som är förbundsjurist på Hotell- och restaurangfacket och tidigare förbundsjurist för LO samt den moderata riksdagsledamoten Lena Adelsohn Liljeroth. (länk)

Pär Henriksson

February 22, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8354363ad69e2

Listed below are links to weblogs that reference Oberoende SVT:

Comments