« Orättfärdigt snyftande i stormens spår | Main | Vem ska ta ansvar? »

02/04/2005

Sant eller falskt på internet – bilden av företaget sätts allt mer digitalt

För fransktalande kommer här ett tips till en mycket intressant genomgång av gerillamarknadsföring, konsumentmakt och opinionsbildning på internet i en artikel i Le Monde från den 31 januari. Journalisten Yves Eudes beskriver hur Internet skapat en ny form av konsumentmakt som i takt med företagens insikt faller på sitt eget grepp.

Exempel på hur diskussionsforum på nätet har fått större företags marknadskommunikationsavdelningar att skälva i grunden är många. Cykellåsföretaget Kryptonite image skadades hårt i höstas genom ett klumpigt försök till motangrepp på en konsument från Seattle som på en blog uppmärksammade ett fel i en av Kryptonites produkter. Samtidigt fick Apple en massa gratisreklam via överaktiva kreatörer som tillverkade egna hyllningsfilmer till iPod.

If you can’t beat them, join them. Företagen inser allt mer behovet av ökad subtilitet i sin approach till blogarna och ägnar sig allt mer själva åt direkt eller indirekt konsumentblogande. Sant och falskt blandas i ett oändligt sammelsurium av rykten och kommentarer. Weblobbyingen är i full gång.

Hans Grundberg

February 4, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d834583c1b69e2

Listed below are links to weblogs that reference Sant eller falskt på internet – bilden av företaget sätts allt mer digitalt:

» Weblobbying allt viktigare i varumärkesarbetet from bisonblog
Att skapa varumärkesvärldar är något jag har skrivit en del om tidigare. Det går snabbt att sprida ut falska rykten och agera ryktesterrorist samtidigt som en positiv spiraleffekt kan uppnås när t.ex. en annorlunda reklamkampanj uppmärksammas e... [Read More]

Tracked on Feb 14, 2005 11:05:30 PM

Comments