« Efterfrågas: Klarspråk | Main | Oberoende SVT »

02/22/2005

”Tonårsmamman som satte jättarna på plats”

Ännu en gång skriver Dagens Industri en artikel om en affärshändelse och låter hela artikeln kretsa kring att personen i fråga är mamma. Varför har våra svenska tidningar detta enorma behov av att peka ut att en person är just mamma. I tid och otid kopplas kvinnor i till exempel affärssammanhang ihop med sina barn. Kvinnliga VD:ar får frågor om hur de löser ”barnfrågan”, medan manliga motsvarigheter tillfrågas om jakten och golfen. När får vi se rubriken ”Tonårspappan Svanberg levererar pangresultat”?

Gabriel Rodau

February 22, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8343c534453ef

Listed below are links to weblogs that reference ”Tonårsmamman som satte jättarna på plats”:

Comments

Normalt sett skulle jag ju ha hållit med Rodau men faktum är ju -om man läser artikeln- att hon kom på sin idé just i sin egenskap av förälder ('mamma') till två tonårspojkar som inte fick använda färgprinters. Så någon revelans hade väl attributet tonårsmamma. (Men man kan inte säga att hela artikeln kretsar om att 'personen i fråga är mamma' - ordet 'mamma' nämns en gång, i själva ingressen.Och den dumma rubriken över Rodau's inlägg är ju hans egen inte DI:s.) Det verkligt intressanta är ju dock att det verkar vara fråga om "parallellimport." Finfina grejer tycker jag som konsument men företag och frihandelsteoretiker håller inte med. Jämför importen av läkemedel från Canada till USA. Är inte Pagrotsky också emot denna typ av handel, jag har för mig att det var någon form av internationell förhandling någon gång?

Det är viktigt, tycker jag, när man bekämpar dumheter och fördomar att man gör det med blanka vapen, om jag säger så.

Posted by: Bengt O. at Feb 22, 2005 1:44:46 PM

Rubriken är hämtad från di.se:s förstasida.

Posted by: Gabriel Rodau at Feb 22, 2005 1:53:58 PM

Gabriel: Ja, det var ju inte lätt att veta för den som endast har möjlighet att följa den länk som du ger. Där är nämligen rubriken : "Färgad av markndsekonomi", lika dumt kanske men lättare att acceptera. Rubriksättare är ett folk för sig.

Men i övrigt ger du mig rätt alltså?

Posted by: Bengt O. at Feb 22, 2005 5:14:39 PM