« 25 år… | Main | Ofarlig utfrågning på SNS »

03/24/2005

25 år – del II

Min kollegas inlägg häromdagen inspirerade till ytterligare en kommentar med anledningen av kärnkraftsomröstningens ”25-årsjubileum”.

En kort tid efter omröstningen klippte någon ur min familj ut ett brilliant inlägg ur en tidning. Ett tidningsutklipp som nu i ett kvarts sekel suttit uppsatt på mina föräldrars anslagstavla i köket. Tidens obevekliga tand, på såväl själva klippet som våra minnen, gör dessvärre källan okänd idag. Vi tror att kåseriet (som återges i Continue reading… nedan) var en insändare, antingen i DN eller någon kvällstidning. Dessvärre kan vi inte vara mer exakta i vår källhänvisning. Vi hoppas emellertid att den som skrev det, i den händelse han/hon läser det här, ser återgivelsen som den komplimang den är menad som. För det var ett brilliant inlägg då, och 25 år senare håller det fortfarande. Läs och njut. Glad påsk.

Ylwa Häggström

Den farliga kärnkraften är ofarlig – eller tvärtom

Spektaklet är slut. Sveriges styrande män med tillgång till hela världens expertis i kärnkraftsfrågor har föredragit att ställa frågan till superexperterna, Sveriges medborgare, som nu har givit svaret.

Den utbildning vi fått i frågan måste borga för ett korrekt svar. Den har varit långvarig och grundlig. I synnerhet den intensiva slutspurten, där inte mindre än tre olika expertlinjer matat oss med fakta av de mest motsägande slag.

Vi har fått lära oss att den farliga kärnkraften är ofarlig och att den ofarliga är ytterst farlig. Avfallet som inte kan lagras kan lagras. Vidare vet vi att strålningsrisken är liten men stor och att cancerrisken är mindre farlig, men också den kan medföra oerhörda konsekvenser.

Många tusentals människor kan bli arbetslösa men många tusentals kan få arbete. Det matematiska problemet här är bara att tusentals minus tusentals aldrig kan bli lika med noll.

Lika klara besked har vi fått då det gäller ekonomin. Sverige kan helt enkelt inte klara sig eller bli rikt om vi bara röstar ja eller nej.

Torvmossarna är bra och outtömliga samt innehåller dessutom uran. Vinden är bra och solen är bra.

Miljoner och åter miljoner kronor har strukit åt till propaganda från tre åsiktslinjer för att lära svenska folket vad ovan sagts.

Nu har vi ju fått kärnkraft så nu är det ju fritt fram för avveckling. Sätt igång. Varför inte börja med 12:an. Det blir säkert billigast. Alla dom miljoner som ni då sparar kan ju användas till nr 13.

March 24, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83473ab2869e2

Listed below are links to weblogs that reference 25 år – del II:

Comments

Ja, det var fin läsning. Ett likande inlägg kunde ha skrivits om Euroomröstningen och skulle det blir folkomröstning om EU:s författning skulle samma inlägga kunna aktualiseras.

Posted by: Bengt O. at Mar 24, 2005 8:08:44 PM