« Utnämningspolitiken och den fria televisionen | Main | Löpsedlar - köpsedlar »

03/31/2005

“Europe – that’s where people go to die”

Att befolkningen blir allt äldre är ingen nyhet. Enligt FN kommer 28,4 procent av Europas befolkning år 2025 att vara över 60 år… Och man behöver inte oroa sig särskilt mycket för felaktiga prognoser här - det finns få saker man kan förutspå med sådan säkerhet som antalet personer i en viss ålder ett givet år. (Dödligheten må vara individuellt oförutsägbar, men för större grupper är den mycket ”pålitlig”.)

I ett av mina favoritavsnitt av Seinfeld, där Kramer har bestämt sig för att flytta ner till Florida, säger Jerry till honom med lätt panik i rösten; ”But FLORIDA!? That’s where people go to die!!”.

Snart kan man byta ut ”Florida” mot ”Europa” i Jerrys uttalande. OK – jämförelsen haltar lite. Åldringar flyttar inte hit i någon större utsträckning (som de gör till Florida). Men den prognos på andelen 60+ - åringar i Europa år 2025 som jag läste häromdagen visar att den europeiska demografiska strukturen i alla fall blir allt mer ”Florida-lik”.

För år 2025 kommer ”median-europén” att vara 44,8 år gammal. 7,2 år äldre än sin amerikanske ”kusin”. Och hela 23,3 år äldre än sin afrikanske motsvarighet! När det här verkligen sjunker in hos europeiska politiker, lär de sluta tala om begränsning av invandringen, och istället sätta upp ”rekryteringskontor” i varje afrikansk storstad.

En vild idé: Varför inte svenska skolor för afrikanska barn i Afrika? En slags variant på amerikanska militärens rekryteringsmodell: betald utbildning i utbyte mot några års ”obligatorisk tjänstgöring” för att stödja det åldrande svenska folkhemmet? Vi lär behöva hjälpen.

Ylwa Häggström

March 31, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83544b2b469e2

Listed below are links to weblogs that reference “Europe – that’s where people go to die”:

Comments