« Distansering som krishanteringsstrategi | Main | One voice »

03/16/2005

Medias ansvar i nedladdningsfrågan

Mp3

Det nya lagförslaget om ny upphovsrättslag läggs fram i morgon. Frågan har genererat ett relativt starkt medialt intresse med utrymme i både DN, SvD och Expressen. Bevakningen av upphovsrättmännens problematik är dock oftast kraftigt förenklande och ur det avseendet ansvarslös. Det är sällan vi får tillfället att läsa en artikel som verkligen reder ut begreppen och som på ett genomgripande sätt redogör för upphovsrättsmännens framtida utmaningar.

Istället ”medialiseras” frågan genom att inte sällan lyfta fram konflikten mellan ”det internationella kapitalet” och ”musikälskaren”. Man försöker göra det enkelt för läsaren att förstå och ta ställning genom att beskriva frågan så som att det finns två tydliga sidor. En för och en mot. En Antipiratbyrå och en Piratbyrå. Enkelt som en plätt. Därmed kan man utan att anstränga sig svara på Expressens webenkät om illegal nedladdning ska beivras (i skrivande stund ansåg 93% av ca 14000 röstande att nedladdning inte ska beivras).

DN:s webenkät ställer frågan ”Ska allt på nätet vara gratis att ladda ner?”. Frågan är lika dum som att fråga ”Tycker du att bilar ska vara gratis?”. Ja, det hade väl varit trevligt. Media måste i fortsättningen ta sitt ansvar och sära på begreppen. Distribution av digitaliserat upphovsrättsligt material å ena sidan och frågan om den illegala nedladdningen å den andra. Det är nämligen inte nedladdningen i sig som är det centrala utan konsekvenserna av en förlorad upphovsrätt.

Hans Grundberg

Läs även tidigare inlägg i frågan:

http://jklgroup.blogs.com/agenda/2004/05/skivbolag_distr.html

http://jklgroup.blogs.com/agenda/2004/03/skivbolag_distr.html

March 16, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8343e446a53ef

Listed below are links to weblogs that reference Medias ansvar i nedladdningsfrågan:

Comments

Intressant att läsa en text som kritiserar medialiseringen på en blog som drivs av en PR-byrå... ger en känsla av kalejdoskopets förvridna verklighet.

Posted by: N|. at Mar 25, 2005 12:31:29 AM