« 25 år – del II | Main | JKL Blog önskar Glad Påsk! »

03/24/2005

Ofarlig utfrågning på SNS

SNS Medieforum arrangerade den 17 mars en utfrågning då Ingvar Carlsson och Alf Svensson fick chansen att fråga ut journalister och chefredaktörer. Stämningen var genomgående gemytlig, vilket dessvärre förhindrade några av de mer intressanta frågorna att drivas till sin svåra men behövliga spets. Det finns ett komplicerat förhållande mellan makten och medierna – ett ömsesidigt beroende som omgärdas av etiska frågeställningar.

Bland de frågor som kom upp återfanns den vanliga diskussionen vidtog om det är opinionsmätningar som leder till medial synlighet och framgångar för ett parti, eller om det är partiets framgångar som leder till medial synlighet och uppgång i opinionsmätningarna. Ingvar Carlsson hävdade att medierna också har blivit allt mer av aktör och istället för att som tidigare rapportera vad partierna förde fram i valrörelsen, tagit över regissörsrollen. SR:s Inger Arenander gav ett salomoniskt svar: ”Jag tycker inte att medierna styr valrörelserna. Vad medierna tycker är viktigt sammanfaller dock inte alltid med vad partierna tycker är viktigt.”

Medierna står onekligen i förändring, och det går inte nu att förutsäga vilken roll som tydligast är urskild om ett decennium. Staffan Sonning från Ekot kan dock se två parallella utvecklingstendenser: ”Vi blir mer och mer av aktörer, ordnar debatter och bestämmer dess former och regler. Samtidigt har vi mer oredigerad direkt sändningstid nu än någonsin.” 

I övrigt blev analysen kring medias makt över politiken förutsägbar. Carlsson och Svensson var knappast de första som noterade att ledarartiklarna flyttat in på nyhetssidorna genom att journalisterna skriver krönikor och bygger sina egna varumärken. Som brukligt förnekade journalisterna helt detta genom att hävda att det är skillnad mellan att rapportera och att driva en fråga. Carlsson och Svensson hävdade då att man driver frågor genom att välja vad som skall rapporteras.

Men utfrågningen blev aldrig riktigt spännande. Varför uppstod en lång diskussion om dokusåpor, medan ingen med ett ord berörde Fichteliusaffären? Vilket annat exempel än denna affär speglar bättre frågan om medias makt och förhållandet mellan politikerna och de som skriver om politik? Anders Jonsson från Falu-Kuriren bjöd verkligen Carlsson och Svensson på en Fichteliusingång genom att beskriva hur politiker försöker anlägga en personlig ton i umgänget med journalister.

Ingvar Carlsson, som inte använde så mycket av sin tid åt dokusåpaeländet, kände kanske att det var bekvämast att hålla tyst om Fichteliuseländet i ett läge då kritiken av sammanblandningen mellan stat och parti varit ganska påträngande. Hans viktigaste kritik mot statsteve blev därför att de inte sände hans dementier tillräckligt snabbt. Kanske oförmågan att ta upp ett av de mest prekära avslöjandena i ett öppet forum visar att statsmakterna redan har bytt plats?

Per Ola Bosson och Tove Lifvendahl

March 24, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8350f15ad53ef

Listed below are links to weblogs that reference Ofarlig utfrågning på SNS:

Comments