« Påvar och prelater | Main | Dödens kontinent i medieskuggans dal »

04/26/2005

Låt fler grundskoleelever specialutveckla sina talanger

I förra veckan fastställde Skolverket att grundskolor har rätt att genomföra antagningsprov till så kallade profilklasser i estetiska ämnen och idrott Frågan aktualiserades på grund av en anmälan från ett föräldrapar i Gävle kommun vars dotter misslyckades med inträdesprovet till en musikklass i årskurs 7. Anna Westerholm, chef vid Skolverkets enhet för enskilda ärenden, uppger dock i en intervju med SvD att beslutet var tvunget att fattas med ett alltför otydligt stöd i lagstiftningen och just nu förbereds en ny proposition som ska förtydliga lagen kring antagningsprov.

I profilklasser ägnar eleverna i klassen en större andel av sin tid, jämfört med en vanlig skolklass, åt ett specifikt ämne som samtliga elever har en särskild talang eller begåvning för. Genom att samla intresset och högt kunnande i en och samma klass sporrar eleverna varandra till att ta nya steg i utvecklingen på ett sätt som aldrig skulle vara möjligt i en vanlig skolklass. Det mest kända exemplet på profilklass är förmodligen Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm. Musikklassen har sedan starten 1939 fostrat många talanger som exempelvis Robyn, Peter Jöback och Robert Wells. Talanger som sedan livnärt sig på musiken, bidragit till kulturlivet och utgjort en del av den svenska musikexporten.

Men varför är det bara tillåtet att skapa profilklasser inom idrott och estetiska ämnen? Varför får inte elever med särskild begåvning och intresse för exempelvis matematik, språk eller biologi möjlighet att studera med likasinnade i en takt som inte är möjlig i en vanlig klass? Idag finns det få möjligheter för extra stimulans till elever som råkar ha en begåvning inom dessa ämnen. Följden blir att många elever kanske inte utvecklas till sin fulla potential eller till följd av understimulans till och med underpresterar.

Det sägs att Sveriges starkaste vapen i en allt tilltagande globalkonkurrens är vårt kunskapssamhälle. Om vi verkligen menar allvar med det borde vi i så fall vidta alla möjliga åtgärder för att matcha fram dem som besitter de unika talangerna som kan skapa jobb och företagande åt oss andra. Därför är en stilla önskan att den nya skolpropositionen inte inskränker rätten till antagningsprov för profilklasser utan tvärtom ger rekommendationer till att utöka den. På så sätt kan en grogrund skapas för alla talanger att växa, inte bara dem som kan springa fort eller sjunga rent.

David Ingnäs

April 26, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83441771253ef

Listed below are links to weblogs that reference Låt fler grundskoleelever specialutveckla sina talanger:

Comments

Bra skrivet.

Posted by: N|. at Apr 27, 2005 9:42:46 AM

Har vi ett "kunskapssamhalle" eftersom vi stannar langre i skolan?

Har vi ett "kunskapssamhalle" darfor att det nu finns ett tjog smahogskolor (eller dito universitet) utspridda i landet?

Har vi ett "kunskapssamhalle" da universiteten numera premierar genomstromning?

Jag tror inte det. Vad saknas i bilden?

Posted by: T Lindgren at Apr 27, 2005 11:40:33 AM

PS. Inte sa smart att lagga upp angivna emailadresser pa sidan. Har ni hort talas om konceptet "spam"?

Posted by: T Lindgren at Apr 27, 2005 11:43:46 AM

Jag förstår dina synpunkter och tycker att du har väldigt rätt, men det är inte lätt att tro på framtiden för ett Sverige som gör precis tvärtvärtom. I förslaget till ny gymnasieskola tänker man i dagsläget ta bort(!)en del av fysiken för naturvetare och fullständigt radera naturkunskap B-kursen för samhällsvetare. Det är ungefär som att säga att vi nu har en så dålig grundskola att vi måste göra det ännu lättare inom naturvetenskap på gymnasiet för att eleverna ska förstå något, men vad blir det av kunskapssamhället då och innovation och produktion??? Ett land fungerar mkt enkelt: Det vi producerar och dessutom säljer i andra länder, det och endast det skapar pengar för välfärd. Hur gör vi då för att skapa välfärd? Jo, just nu gör vi allt fel: ingen vågar starta företag och anställa för att man kan tvingas försörja en sjuk i evighet, ingen blir ordentligt utbildad (se ovan)men många blir pseudoutbildade i grundskola-gymnasium-komvux-folkhögskolor osv tills de är 30-35, en mkt stor och dold arbetslöshet, allt för skattepengar och noll pengar i produktivitet.
Framtiden ser väldigt farlig ut för Sverige och då handlar det inte bara om profilskolor i matte och naturvetenskap, men det hade varit ett stort steg framåt om åtminstone sådana skolor hade fått öppna i ett land som helt aningslöst låter religiösa skolor finnas (både kristna och andra inriktningar är lika fördärvliga eftersom de självklart inte följer läroplanen utom vid de förhandsanmälda kontrollbesöken).
Sven

Posted by: Sven at Apr 29, 2005 5:33:06 PM