« SBAB del II – oschysst konkurrens | Main | SBAB del III – en studie i mänsklig svaghet »

04/22/2005

Människans biologi på kollisionskurs!

”Vår biologi är på kollisionskurs med de ständiga förändringarna i vår tid” sa läkaren Ola Schenström på ett seminarium vid Vårdstämman. Efter att ha varit verksam som läkare i över 30 år har han på senare år börjat fundera över det nya tillstånd som kallas utmattning och utbrändhet – en diagnos som inte fanns tidigare. Schenström konstaterar att det som håller på att hända inte primärt beror på ökad stress, utan att det i dag saknas strukturer i samhället som stödjer hjärnans behov av återhämtning och vila. Förr stängde affärerna klockan 13 på lördagen och öppnade åter måndag morgon. TV och Internet fanns inte på samma sätt. De flesta hade en dygnsrytm att man var aktiv dagtid och vilade nattetid.

 

Dagens enorma tillgänglighet, både för varor och tjänster, riskerar att gå överstyr. Individen måste ta kontroll över sitt eget liv – våga säga nej för att därigenom säga ja till något annat, menar Schenström. En av fyra tar varje dag sömnmedel för att kunna sova – ett exempel som visar att vi dövar symptom men inte attackerar problemets kärna.

Tänk om det är så, att vi är föremål för en massomspännande myt. Att vinnarna är de som inte bejakar 24-timmars tillgängligheten, som vågar stänga av mobiltelefonen, som inte svarar eller skickar mail efter nio på kvällen. Tänk om….

Mia Enayatollah

April 22, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83475ddd269e2

Listed below are links to weblogs that reference Människans biologi på kollisionskurs!:

Comments

Ja tänka skadar väl aldrig men då bör vi också tänka på hur det var förr när man fick stressa för att hinna i tid innan allting stängde och på vad enklaste kontakt med en myndighet innebar i form av onödig väntan och krångel som innebar ännu mera stress osv. Och söndag - den enda dag när man var riktigt ledig, då var också alla andra lediga. Nej, den gode doktorn är nog inne på fel spår här åtminstone att döma av ditt referat.

Sen behöver man varken titta på TV (det är ganska lätt att låta bli) eller maila efter kl 21 om man inte vill.

Posted by: Bengt O. at Apr 22, 2005 4:52:01 PM

Så är det!

Posted by: Tobias at Apr 23, 2005 10:34:26 AM

.....och därigenom har ni båda visat att ni delvis ger den gode läkaren rätt - den som kan och vågar sluta maila och stänga av mobilen är förmodligen vinnaren i dagens samhälle.

Posted by: Sven at Apr 25, 2005 9:10:57 PM