« SBAB del III – en studie i mänsklig svaghet | Main | Låt fler grundskoleelever specialutveckla sina talanger »

04/26/2005

Påvar och prelater

Svenska mediers bevakning av en påves bortgång och hur en ny väljs och invigs – har nu med råge överskridit journalistisk sans och balans. God ton föreskriver dock att inte förtala de bortgångna, men vart tog kritiken av den katolska kyrkan vägen? Påven har nu hyllats som mänsklighetens välgörare, en hyvens karl som nästan med egna händer rev järnridån ... men är det inte dags att göra bokslut?

Hur har den ”heliga stolens” syn varit på kvinnor, preventivmedel och aborter? Samtidigt som jungfru Maria avgudas över allt annat, är dagens Marior helt utanför det katolska systemet. Några kvinnliga präster syns inte till och all förändring av sexualmoral motarbetas effektivt av katolska präster över hela världen. Till och med så att kyrkan vill påverka EU-lagstiftningen så att den följer kyrkans dogmer. Frågan är om inte kyrkan är medansvarig för befolkningsexplosion och spridning av aids i delar av världen där den katolska kyrkan har en stark ställning.

Den katolska kyrkan har heller inte varit någon ivrig förespråkare för mänskliga rättigheter och demokrati. Trots att Johannes Paulus tillskrivits äran för Sovjetunionens fall, har den katolska kyrkan alltid haft en hövlig inställning till allehanda odemokratiska statsskick.

Samtidigt som vi ivrigt diskuterar moraliska och etiska koder, har den katolska kyrkan aldrig tagit strid för dessa värden. Utan tvärtom i alla lägen duckat, samarbetat och fallit undan för diktaturer. Opus Dei sägs ha haft samröre med fascistiska regimer och har ökat sin aktivitet i politiken och i finansiella sammanhang. Allt under Johannes Paulus pontificat.

Kravet på att prästerna ska leva i celibat kvarstår. Hanteringen av skandalerna kring pedofili bland präster är heller inte en fråga som Johannes Paulus II skött på något tidsenligt sätt. Skadeståndskraven från våldtagna före detta korgossar har riskerat knäcka flera församlingar. Den nye Benedictinus beskrivs som hårt konservativ och där finns det näppeligen något hopp om att vi får se en förändring i katolska kyrkans inriktning i frågor som står på allas agenda idag.

Kyrkan har i några sammanhang mumlat fram ett ”förlåt”, men för sent och för lite. Den katolska kyrkan är en dröm för en krishanterare, och har agerat så långt ifrån en pudel man kan komma…

Mart Maandi

April 26, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83486971969e2

Listed below are links to weblogs that reference Påvar och prelater:

Comments

Opus Dei är en kristen rörelse inom den katolska kyrkan. Den är inte “fundamentalistisk” utan dess lära är den katolska läran. Det finns inget som Opus Dei tror som inte är officiell katolsk tro. Rörelsens mål att helga arbetet och vardagen är ett resultat av att grundaren Josémaria Escriva de Balaguer tyckte illa om den vanliga företeelsen att katoliker endast praktiserar sin tro på söndagarna när man går i Mässan. Den kristna tron skall levas varje dag ansåg han. Detta är helt i enlighet med den kristna tron och evangeliet. Att liberala grupper inte tycker om Opus Dei beror säkert på att man inte uppskattar den katolska tron, som i vissa moraliskt/etiska frågor skiljer sig från den moderna samtiden. Det gäller exempelvis synen på aborter etc. Därför gör man det man kan för att smutskasta Opus Dei, liksom man försöker smutskasta katolicismen i stort. Men detta kan inte lyckas, då vi som kristna måste förkunna evangeliet. Vi kan inte anpassa oss till världen för att bli populära. Då skulle vi bli som Svenska kyrkan: Ett religiöst demokratiskt Folkets Hus där allt är möjligt, t o m att ställa ut Jesus som homosexuell i en konstutställning Uppsala domkyrka!För er som vill veta mer om katolsk tro kan jag rekommendera den “Katolska kyrkans katekes” som numera också finns på nätet: http://www.katekesen.se/ Här finns den katolska tron förklarad.

Opus Dei kan ni också studera objektivt genom att gå in på deras hemsida: http://www.opusdei.se/

Posted by: Anders Jonsson at Aug 3, 2005 8:46:10 PM