« Människans biologi på kollisionskurs! | Main | Påvar och prelater »

04/25/2005

SBAB del III – en studie i mänsklig svaghet

”Var och en är sig själv närmast”, heter det. Och det är väl bara att erkänna. Jag är en svag människa.

Jag VET att det är principiellt fel när staten konkurrerar med det privata näringslivet på icke-marknadsmässiga villkor. Jag vet också att SBAB:s prissättning av den risk de tar med ”mina pengar” (mina och alla andra skattebetalares) inte längre står i proportion till riskens storlek och konstruktion! Detta torde ha framgått av mina två tidigare bloginlägg om SBAB.

TROTS DET sitter jag nu här och funderar över om jag inte skulle flytta mina bostadslån? Här finns ju flera sköna tusenlappar att spara…

Är det inte bedrövligt? När det finns privatekonomiska vinster att göra, då far principerna all världens väg… (Säkert en deprimerande men uppenbar verklighet, inte bara för dem som konkurrerar med SBAB...)

Det illustrerar också hur svårt det måste vara att vara politiker. Hur hanterar man människor som visserligen förstår att något är ”rätt” men ändå väljer att agera ”tvärtom” (sånna som jag då till exempel)? Hur orkar man fatta ”rätt” beslut även när det ”populära” beslutet är något annat?

För någon gång vore det bra om politikerna kunde fatta rätt beslut om SBAB! Men tills det sker, kan jag ju passa på att låna lite billigare där…. Som sagt, en studie i mänsklig svaghet. 

Ylwa Häggström

April 25, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d834768ce269e2

Listed below are links to weblogs that reference SBAB del III – en studie i mänsklig svaghet:

Comments

Nej men Ylwa! Inte sviker du väl dina liberala ideal bara för några tusenlappar? Då blir jag verkligen besviken på dig och dina kompisar (speciellt Norton).

Skämt åsido har jag svårt att förstå varför du blir upprörd över att folk kan få låna pengar till lägre kostnader. (Jag har läst alla dina inlägg). Vem förlorar på det? Min bedrövelse över bankernas uteblivna vinster håller sig inom gränser (snäva). Det är väl ändå inte så att SBAB går med förlust och måste subventioneras av skattebetalarna? Nej, ta du chansen och förbättra din privatekonomi litet, det är du väl värd.

Heja staten, än är inte alla slag förlorade!

(PS När jag läser om dina samvetskval kommer jag -osökt- att tänka på svensken Trumpeterstråle i Per Gynt:

Jag får väl följa dem på färden
men protesterar för all världen

;-)

Posted by: Bengt O. at Apr 25, 2005 9:46:08 PM

Jag flyttar också gärna mina lån till SBAB. När det har privatiserats, alltså.

Posted by: Sredna at Apr 26, 2005 3:37:16 PM