« En korporativ energipolitik? | Main | Vägval välfärd »

04/19/2005

SBAB – en blogserie i tre delar

SBAB genomför just nu en marknadsföringskampanj där man berättar att man avskaffat topplånet. Istället får låntagarna hela bostadslånet till samma låga ränta som tidigare gällde för bottenlånet. Ett rätt radikalt grepp, som ger upphov till några olika reflektioner. Den första (av tre) antar ägarperspektivet.

Avsnitt 1 – priset på risk:

Poängen med uppdelningen i bottenlån och topplån är att de har olika företrädesrätt i den händelse låntagaren inte kan fullgöra sina återbetalningar. Skillnaden i ränta mellan de två reflekterar därför den ”riskpremie” som finns på topplånet (som ju är underställt bottenlånet).

Jag är tillräckligt gammal för att minnas prisraset på fastigheter (inklusive bostäder) i början av 90-talet. Jag minns också ett par olika vänner som då, under krisåren i början av 90-talet, blev tvungna att sälja sina lägenheter, men där köpeskillingen inte räckte till för att betala av lånet på bostaden. Kvar efter försäljningen fanns således ett lån som det inte fanns någon säkerhet för.

Man behöver med andra ord inte blicka alltför långt bak i historien för att hitta stora prisfall på fastigheter. Vilket leder mig fram till min poäng – nämligen priset på risk.

I en bankverksamhet tar man betalt för risk. Priset på risken (räntan) sätts utifrån en bedömning av riskens storlek. I SBAB kan man nu låna upp till 95% av marknadspriset till samma låga ränta. Vad händer då med säkerheterna på dessa lån om fastighetspriserna faller med säg 20%? Om jag vore aktieägare i SBAB skulle jag nog starkt ifrågasätta den prissättning som bolaget tillämpar för den risk de tar med mina pengar…

Men vänta lite – jag ÄR ju aktieägare i SBAB.

Ylwa Häggström

April 19, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d8344074af53ef

Listed below are links to weblogs that reference SBAB – en blogserie i tre delar:

Comments

Det finns väl ytterligare saker att ifrågasätta i idén bakom SBABs slopade topplån: det är fett fel att konkurrera enbart med pris. Visserligen konkurrerar man här med uttalandens innehåll som "slopa" och "topplån" vilket ger ett mervärde i kommunikationen - men när det comes down to nitty-gritty är det en priskonkurrens vilket innebär att vi kommer antagligen att se ett flöde av prissänkningsreklam från bolåneinstituten de närmaste månaderna.

Det SBAB ändå gjort "rätt" är att plockat upp diskussionen om den låga räntan och kommer att vinna på att de gör en radikal förändring som för gemene man verkar oerhört stor. SBAB återtar positionen som "folkets" bolåneinstitut.

Posted by: N|. at Apr 22, 2005 10:14:55 AM

Att SBAB: s konkurrens mot de övriga etablerade Boutlåningsinstitut skulle vara oschyst må faktiskt vara sant men det är lagom åt dem av det mycket enkla skäl att de är inte särkilt schysta mot oss.

Men man bör beakta att bankernas i det närmaste vältrar sig i en vad som kan liknas vid en oligopol ställning vilket absolut inte gagnar kunderna. Bankernas utlåningar är alltid mest fördelaktiga för dem skälva och utan SBAB skulle de förmodligen misshandla oss än mer.

Jag vill naturligtvis att bankerna tjänar ordentligt med pengar, det gör de också, rekordvinsterna har duggat tätt och de köper upp minsta lilla uppstickare. I Estland är de Svenska storbankerna i det närmaste total.

Det behövs fler aktörer.

D. Klinga

Posted by: David at Apr 22, 2005 6:32:42 PM