« Monopolets krokben på sig själv | Main | Bristen på visioner öppnar upp för extrempartier »

05/27/2005

Gästbloggare Fredrik Wass: (Corporate) Blog is the new black

Fredrik_wass_mannheimer_swartling_1 Fredrik Wass är Webbredaktör på Mannheimer Swartling och har erfarenhet från extern- och internkommunikation i stora och små organisationer. Fredriks egna blogg hittar du på www.bisonblog.se. Här delar han sina tankar om begreppet Corporate blogs och dess användningsområden.

Blogging är hajpat och tufft. Kvällsdrakarna hoppar på tåget och erbjuder bloggförklädda krönikor samtidigt som begreppet urvattnas. Men bloggen i dess ursprungsform är synonymt med dialog och nätverk. Ett av de viktigaste syftena är kommunikationen med läsarna som kan bestå av vänner, andra bloggare, kunder, samarbetspartners eller konkurrenter.

En företagsblogg liknar andra bloggar sett till innehåll och egenskaper, men har ofta ett annat syfte. Meningen med företagsbloggen är bland annat att kommunicera med företagets intressenter, stärka varumärket och föra ut organisationens värderingar på ett personligt sätt. Det går också att använda bloggen internt inom organisationen som verktyg för knowledge management, medarbetardialog eller projektdokumentation.

Corporate communications-experten Ansgar Zerfaß har sammanställt en Corporate blog-matris som på ett tydligt sätt visar användningsområdena för en företagsblogg. Den visar också en stor bredd när det gäller vilket syfte en bloggsatsning kan ha. (Klicka på matrisen för en större version)Bloggmatris_1

Fungerar det då? I traditionell marknadsföring finns olika sätt att mäta effekten av till exempel annonsering i dagspress, tv-reklam eller events, men hur mäter och kvalitetssäkrar man en företagsblogg ur ett marknadsföringsperspektiv med affärsnyttan i fokus?

Nyckeln till att beräkna hur effektivt bloggen bidrar till affärsmålen är att blanda de traditionella mätmetoderna med bloggteknikens funktioner. Analyserna av besökarstatistik, djupintervjuer och pop-up-enkäter varvas med utvärdering av kommentarer, trackbacks och RSS-prenumerationer (se förklaring av begreppen på intressant.se).

En del hävdar att det till och med är lättare att mäta effekten av en blogg än vanliga reklam- och PR-kampanjer. Du får en direkt feedback på dina inlägg och har en direkt kommunikation med läsarna. Genom trackbacks och kommentarer kan man snabbt avläsa vilken typ av inlägg som genererar trafik och vilken respons innehållet fått. En företagsblogg ska betraktas som en del i den övergripande marknads- eller kommunikationsstrategin och det får inte finnas någon tvekan från vare sig avsändare eller besökare om vad värdena i bloggen består av. Content is king och i kombination med en tydlig bloggpolicy och regelbunden uppdatering kan en företagsblogg vara en framgångsrik kanal.

Fredrik Wass

May 27, 2005 in Inlägg på svenska | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834212e6453ef00d83459572269e2

Listed below are links to weblogs that reference Gästbloggare Fredrik Wass: (Corporate) Blog is the new black:

» Bison Fredrik gästbloggar på JKL from Researcher
Fredrik från Bisonblog (och Bold) har fått möjligheten att gästblogga på JKLs blog om corporate blogging. Det är bra och det är intressant. Läs på JKL Blog. [Read More]

Tracked on May 27, 2005 9:28:34 PM

Comments